Dansk Magisterforening

Mobning giver søvnløse nætter

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Mobning giver søvnproblemer, symptomer på stress og en paradoksal blanding af øget sygefravær og sygenærvær. Ofre for mobning har flere sygedage end deres kolleger, men samtidig går mobbede oftere på arbejde, selv om de er syge.

Det viser en rapport fra Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Den hviler på svar fra over 3.300 medarbejdere på 60 arbejdspladser.

De mange medarbejdere har svaret på forskernes spørgsmål om mobning, negativ adfærd, helbred, følelser og meget mere.

Et af de dystre resultater fra undersøgelsen er, at fire ud af fem medarbejdere mindst en gang imellem har oplevet en eller flere negative handlinger, der har direkte relation til arbejdet. De har for eksempel fået pålagt opgaver med urimelige mål og tidsfrister. De har fået en uoverkommelig arbejdsbyrde. De har oplevet, at nogen tilbageholder information, som påvirker arbejdsindsatsen. Eller de har fået pålagt arbejde, som var under deres kompetenceniveau.

Undersøgelsen af de 3.300 medarbejdere viser også, at hver tredje medarbejder har oplevet en eller flere negative handlinger, som har været rettet mod deres egen person. De har oplevet, at deres meninger og synspunkter bliver ignoreret. De er blevet råbt af eller de har været mål for spontan vrede.

“Negative handlinger kan føre til mobning og chikane og har ikke før været undersøgt i et dansk forskningsprojekt”, siger Annie Høgh, der er leder af forskningsprojektet og lektor på Københavns Universitet. Hun betegner det som “opsigtsvækkende”, at fire ud af fem af undersøgelsens deltagere har oplevet negative handlinger.

}