Dansk Magisterforening

JPO-kontrakten kickstartede karrieren

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Der blev ikke slået meget på tromme for JPO-ordningen på Aalborg Universitet i starten af 90’erne, da Michael Lund Jeppesen læste til cand.scient.adm. Men ligesom i dag var det også dengang svært at få en international post, når man ingen arbejds­erfaring havde. Så den unge studerende slog til, selv om jobbet for UNHCR i Sudan under borgerkrigen i 1992 var en såkaldt “hardship-post” med sharia-lov, skræmmende militære checkpoints, udgangsforbud og vedholdende kuprygter som en del af hans hverdag de følgende år.

I dag er den 44-årige nytiltrådte chef for Udenrigsministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika (MENA) dog ikke i tvivl om, at JPO-kontrakten var altafgørende for en karriere, der indtil videre har ført ham forbi Forsvarsministeriet, to centrale poster i Bruxelles og Washington og de seneste tre år en tur omkring chefstolen i Center for Terroranalyse.

“Det har været utroligt nyttigt for mig at vide, hvordan tingene foregår, ikke bare på de bonede gulve, men også, når man er i felten som fx kollegerne i Irak og Afghanistan. Når man står i en flygtningelejr i Darfur, helt ung og uerfaren, kommer man ikke så langt, hvis man kun kan sin forvaltningslov. De personlige kompetencer er mindst lige så vigtige for, hvordan man løser sine opgaver og relaterer til folk. Det lærte jeg, da jeg skiftede det glade studenterliv i Aalborg ud med jobbet for UNHCR”, siger Michael Lund Jeppesen.

At det ikke kun var et spændende eventyr, lægger han ikke skjul på.

“Allerede på Danidas forberedelseskursus gik det op for mig, at Sudan var en ordentlig mundfuld, for folk spærrede øjnene op, hver gang jeg nævnte, hvor jeg skulle hen. Under min udstationering var jeg da også indimellem i tvivl og tæt på at pakke mine kufferter og rejse hjem igen. Men overordnet var det en fantastisk tid, og erfaringen har været uvurderlig for mig, både da jeg landede i Washington to uger før angrebet på World Trade Center og Pentagon den 11. september 2001 og i de job, jeg fik efterfølgende. Havde det ikke været for min JPO-kontrakt dengang, havde min karriere næppe formet sig, som det er tilfældet”, vurderer MENA’s nye chef.

Junior Professional Officers
Ved seneste opgørelse pr. 1. november 2008 var 69 yngre danske akademikere ansat i JPO-stillinger: 12 i UNDP, 10 i WFP, 9 i UNHCR, 7 i Verdensbanken, 4 i UNICEF, 6 i FN-sekretariatet, 3 i UNFPA, 3 i FAO, 3 i UNEP, 3 i UNAIDS, 2 i WHO, 2 i OCHA, 2 i UNOHCHR, 1 i UNRWA, 1 i IFAD og 1 i OECD.

I perioden 2003-2007 havde de danske JPO’er følgende uddannelsesmæssige baggrund: 

 Statskundskab  28 procent 
 Udviklingsstudier   25 procent
 Økonomi  10 procent
 Humaniora    7 procent
 Jura    6 procent
 Antropologi    5 procent
 Sundhed    5 procent
 Agronomer m.v.    4 procent
 Ingeniører    3 procent

}