Dansk Magisterforening

DM har du også i udlandet

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Skat, arbejdstid, forsikring, løn, rettigheder. Spørgsmål om ens ansættelsesvilkår står i kø, hvis man bliver tilbudt en udstationering, får en udenlandsk jobkontrakt eller bliver ansat i en international organisation. Der er hjælp at hente i DM.

Beslutningen er taget. Eventyret venter. Jobkontrakten med udlandet ligger klar til underskrivelse. Men så melder der sig nogle bekymringer, der godt kan tage toppen af forventningens glæde:

Hvad nu, hvis ægtefællen bliver syg, mens man er ude? Hvad med ferie og arbejdstid? Hvem skal betale børnenes skolegang? Ryger man i dagpenge-karantæne ved kontraktophør? Og hvordan er det lige med skat, forsikringer, rettigheder, ansættelsesvilkår i det hele taget?

Flere end 600 DM-medlemmer er i øjeblikket på arbejde, på studieudveksling eller på andet ophold i udlandet, og det tal vokser år for år. Magistrene får job på universiteter, i private virksomheder eller i internationale organisationer. Andre igen bliver udstationeret via ngo’er eller Danida og Udenrigsministeriet.

Men uanset om arbejdsgiveren er dansk eller udenlandsk, har DM’s konsulent i internationale forhold Jens Vraa-Jensen et vigtigt råd til de DM-medlemmer, der bliver præsenteret for en jobkontrakt i udlandet:

“Skriv aldrig under, før den har været forbi en konsulent i DM. Vi har forhandlet bedre kontrakter hjem for rigtig mange medlemmer. Og selv i tilfælde, hvor vi ikke er anerkendt som forhandlingsberettiget organisation – fx hvis arbejdsgiveren er udenlandsk – vil der være ting, vi måske opsnapper, som man ikke selv tænker over, fx vedrørende arbejdstid, arbejdsopgaver eller lignende”, siger Jens Vraa-Jensen.

Hvis det er FN eller en anden international organisation, der skal være den fremtidige arbejdsgiver, er DM ikke forhandlingsberettiget. Det samme gælder, hvis arbejdsgiveren er udenlandsk, for så bliver ens ansættelsesforhold reguleret efter reglerne i det pågældende land. Alligevel er der – også i de tilfælde – god rådgivning at hente i DM.

“Vi har samarbejdsaftaler med søsterorganisationer i en lang række lande. Det betyder, at vi kan bede eksperter med kendskab til det lokale jobmarked om at løbe en kontrakt igennem, inden vores medlem skriver under. Vi har eksempler på, at det er lykkedes for os fx at få lønnen løftet eller få indføjet en passus om omfanget af arbejdstid. Mange tænker ikke over, at en arbejdsuge ikke automatisk er på 37 timer eller deromkring andre steder. I det hele taget er vi vant til en række skattefinansierede ydelser i Danmark, som en udenlandsk ansættelseskontrakt ofte skal tage højde for”, pointerer Jens Vraa-Jensen.

Derudover har DM en aftale med revisionsfirmaet Deloitte, som kan rådgive DM-medlemmer om skatteregler ved arbejde i udlandet.

Bevarer man et aktivt medlemskab af foreningen, kan man i princippet tage direkte fra lufthavnen og ind i DM for at få karriererådgivning, når man kommer retur. Man bevarer også sin stemmeret til Repræsentantskabet og modtager Magisterbladet på sin udlandsadresse. Og kontingentet er nedsat under ansættelsen hos en udenlandsk arbejdsgiver, da DM ikke har de samme muligheder for at varetage medlemmets interesser som over for en dansk arbejdsgiver.

}