Dansk Magisterforening

Jobcentre ignorerer undervisningsmiljølov

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Når ledige er i aktivering hos private jobformidlere, skal både de psykiske og fysiske rammer være i orden. Det er fastsat i undervisningsmiljøloven. Men den lov ignorerer jobcentre, når de fører tilsyn med de private jobformidlere. Det viser en rundringning, som Faktor 4 har foretaget til jobcentrene i landets største kommuner. Jobcentrene bruger i tilsynet med de private jobformidlere i stedet for en tilsynsmanual, og den indeholder ikke noget om undervisningsmiljøloven.

I statens uafhængige Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har man efter Faktor 4’s henvendelse om DCUM’s rolle i beskæftigelsessystemet og med tilsynet af jobformidlerne skyndt sig at ændre en formulering på DCUM’s hjemmeside. Før henvendelsen stod der nemlig, at DCUM har pligt til at sikre et godt undervisningsmiljø i Danmark, mens der nu på centrets hjemmeside i stedet for står, at “DCUM understøtter en brugerinddragende og helhedsorienteret indsats i arbejdet med børne- og undervisningsmiljøvurderingen”. DCUM har hverken ressourcer eller nogen kontrolfunktion til at føre tilsyn med, at andre aktører efterlever undervisningsmiljøloven, fortæller centerlederen på DCUM.

At ingen derfor tilsyneladende holder øje med, at undervisningsmiljøloven ikke overtrædes i aktiveringsforløb af ledige, vækker hovedrysten hos bestyrelsen i DM’s sektor for honorar- og timelønnede, deltidsansatte og arbejdssøgende (HTDA). Her opfordrer man til at skærpe tilsynet med de private jobformidlere.

Det tilsyn bidrager DM selv til ved at give medlemmerne mulighed for at anmelde jobformidlernes indsats på DM’s hjemmeside. Den mulighed har eksisteret i et par måneder, og flere DM-medlemmer har også benyttet sig af den. Og anmeldelserne er ikke positive, fastslår HTDA’s bestyrelse, som administrerer ordningen på hjemmesiden. Derfor er der så meget desto mere grund til at få endnu flere tilbagemeldinger end de hidtil blot et par håndfulde, som DM har modtaget, fortæller bestyrelsen i HTDA. Det er vigtigt, hvis DM skal kunne forøge det politiske pres for et bedre tilsyn med de private jobformidleres aktiveringsindsats.

Derfor var netop beskæftigelsesindsatsen og lediges oplevelser med systemet også temaet for HTDA’s prisopgave 2009. I begyndelsen af september blev cand.mag. i dansk Iben Charlotte Aamann kåret som vinder med sit bidrag “Nogle af dem er nødt til at lære at forstå, at de måske ikke er helt så dygtige, som de selv tror”. Hun fik ved et arrangement i DM’s sekretariat den 18. september overrakt førstepræmien på 10.000 kroner.

}