Dansk Magisterforening

Paradokser forklarer fravalg af lederjob

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

“På den ene side vil jeg gerne fremhæves for mine præstationer og ikke, fordi jeg er kvinde. På den anden side kan kvinder tilføre ledelse nogle særlige egenskaber”.

“På den ene side kan jeg, hvad jeg vil. På den anden side vil jeg ikke gå på kompromis med mine værdier for at spille spillet.”

Sådan lyder nogle af de paradokser, som er med til at stikke en kæp i karrierehjulet hos danske erhvervskvinder. I hvert fald hvis man skal tro resultaterne af en undersøgelse, som virksomheden Protocol har lavet med støtte fra Beskæftigelsesministeriet.

På baggrund af svar fra 1.800 aktive erhvervskvinder opstiller Protocol fem paradokser, som forhindrer kvinderne i at stræbe efter chefposterne. De andre paradokser handler om tiden til familien kontra øvrige ambitioner for tilværelsen, sammenholdet med andre kvinder på den ene side og problemer med at være sig selv i selskab med andre kvinder på den anden. Sidste paradoks beskriver drømmen om at leve på en helt anden måde, når man samtidig har andre end sig selv at tænke på.

Svarene skal være med til at afdække de faktorer, som bestemmer kvinders valg eller fravalg af lederjob. Inger Støjberg, beskæftigelses- og ligestillingsminister (V) mener, at undersøgelsen udpeger nogle fordomme om kvinder i ledelse, som er påfaldende i 2009.

“Det er tankevækkende i hvor høj grad de fordomme eksisterer hos kvinderne selv. Undersøgelsen belyser, hvad vi er oppe imod, men det er også vigtigt at gøre opmærksom på, at ikke alle kvinder har samme ønsker. At det er helt legitimt, at nogle kvinder vil være ledere, og andre ikke vil”, siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

I samme pressemeddelelse fremhæver ministeren, hvor vigtigt det er med flere kvindelige ledere herhjemme.

“Det er ekstremt vigtigt for den danske konkurrenceevne og for samfundet generelt, at vi udnytter hele vores talentmasse. Derfor er jeg glad for at få mere viden om, hvad der lægger hindringer i vejen for kvinderne”, siger Inger Støjberg.

}