Dansk Magisterforening

“Ministeren forstår ikke, hvor galt det står til”

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil udsende en vejledning til landets jobcentre i at sikre tilsyn med de hårdt kritiserede private jobformidlere. Men der skal langt mere til, mener SF’s arbejdsmarkedspolitiske ordfører.

Kritikken er i flere måneder haglet ned over de private jobformidleres jobsøgningskurser. Men det får ikke beskæftigelsesminister Inger Støjberg til at hive en hvid kanin op af ministertasken. I stedet udsender hun blot en ny vejledning. Den skal Arbejdsmarkedsstyrelsen udarbejde til landets jobcentre, som skal føre tilsyn med de private jobformidleres indsats.

“Der er ikke noget odiøst i det tiltag. Det er, fordi vi ønsker, at kommunerne får de bedst mulige redskaber til at føre det bedst mulige tilsyn. Vejledningen skal ses i lyset af, at der har været kritik af de private jobformidlere, men det drejer sig også om, at vi hjælper kommunerne bedst muligt med at løse den her opgave”, siger Inger Støjberg til Magisterbladet.

De seneste måneder har der været flere mærkværdige eksempler på lediges forløb på jobsøgningskurser hos private jobformidlere. Nogle bruger al tiden på at lægge 7-kabale og tjekke Facebook, mens andre skal forsøge at finde sin indre fugl eller stable søm. Derfor er det højst kritisabelt, at en vejledning er ministerens eneste tiltag, mener arbejdsmarkedsordfører hos SF Eigil Andersen.

“Statens kontrol af ordningen har hidtil slet ikke været god nok. Det er, som om private firmaer er fredet, mens tiltagene over for de ledige er blevet stadig strammere. Jeg tror ikke, ministeren forstår, hvor galt det egentlig står til på dette område”, siger han.

Inger Støjberg var i starten af september kaldt i samråd af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg for netop at svare på, hvad regeringen vil gøre for at imødekomme den massive kritik, som både ledige, fagforeninger, a-kasser, eksperter og oppositionen har rettet mod de private jobformidlere. Men ifølge ministeren har tilsynet med de private jobformidlere hidtil været “udmærket”. Vejledningen er blot en håndsrækning til kommunerne, siger hun. Ministeren lægger dermed ikke op til at stramme kontrollen med de private jobformidlere. Regeringen skeler desuden i de aftaler, som indgås med de private jobformidlere, mere til kvaliteten end prisen, forsikrer Inger Støjberg.
“Kvaliteten vægter vi højst, men uanset hvad, skal vi give kommunerne de bedst mulige betingelser for at give de ledige de bedste muligheder overhovedet for at komme i arbejde”, siger hun.

Men er det for at gøre tilsynet bedre end i dag, at regeringen nu udsender den vejledning til kommunerne?
“Nej, sådan kan man ikke stille det op. Kommunerne får nu en meget stor opgave at løfte med det enstrengede beskæftigelsessystem. Derfor er det vigtigt, at vi støtter op på alle mulige måder med erfaringer og herunder vejledning”, siger Inger Støjberg.

SF har aldrig støttet idéen om de private jobformidlere, men synes, at beskæftigelsesopgaver hører hjemme i offentligt regi. Eigil Andersen tvivler dog på, at ordningen bliver afskaffet, og derfor skal der være en langt bedre kvalitetskontrol, end der er i dag, siger han.

“Formen på kontrollen er ikke vigtig – det vigtige er at finde en model, der virker. Regeringens kontrol med arbejdsløse er benhård, og her falder hammeren hurtigt. Men det er åbenbart ikke det samme, som gør sig gældende over for de private jobformidlere. Det er ikke rimeligt”, siger Eigil Andersen.


}