Dansk Magisterforening

CBS’ forskning bliver frit tilgængelig

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Forskere på Copenhagen Business School skal lægge deres forskning frit tilgængelig på skolens database, har Handelshøjskolens ledelse besluttet. God idé, lyder det fra CBS-professor.

Forskning er offentligt finansieret, og derfor skal alle have fri adgang til den. Det motto efterlever Copenhagen Business School nu i praksis ved at gennemføre en beslutning om, at al forskning fra skolen skal være open access. CBS tilslutter sig dermed en voksende international bevægelse for, at videnskabelig forskning skal være frit tilgængelig.

“Som andre universiteter er CBS gået open access for at gøre forskning herfra så nemt tilgængelig som muligt for alle. CBS har en samfundsmæssig opgave i at kommunikere ud, hvad det er, vi laver. Det giver teknologien i dag mulighed for, og det udnytter vi nu”, siger chefkonsulent på CBS Bibliotek Leif Hansen, som er tovholder på at gennemføre open access i praksis.

Open access-bevægelsen har taget til i styrke over hele verden de seneste år. Flere af de mest anerkendte universiteter som Harvard og MIT bruger nu open access, og også Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gik open access i 2006. Store fonde som amerikanske National Institutes of Health (NIH) stiller krav om, at den forskning, som de er med til at finansiere, skal offentliggøres open access senest seks måneder efter, det er publiceret, forklarer Leif Hansen. I EU er man desuden på vej med en open access-politik, og også det danske Videnskabsministerium har nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde forslag til en open access-politik.

“I den bevægelse er det indlysende for os, at vi lige så godt kan være proaktive i stedet for at vente på, at der kommer krav ovenfra om et eller andet på det felt”, siger Leif Hansen.

Indfase-ordning
Det er direktionen på CBS, der i samråd med Akademisk Råd og institut- og centerledere har besluttet at gennemføre en open access-politik på den københavnske handelshøjskole. Man vil nu bruge de næste 3-4 år på at indfase ordningen, hvor forskerne på CBS er forpligtet til, at de i forbindelse med publicering i tidsskrifter samtidig sikrer sig retten til at aflevere en kopi af forskningen i et elektronisk arkiv på skolen. At ledelsen på CBS vil forpligte forskerne til at give fri adgang til alle videnskabelige artikler og papers, synes professor og dr.scient.pol. på CBS Morten Ougaard er en god idé.

“Det vil betyde, at forskningen fra CBS bliver lettere tilgængelig. Men open access vil også føre til ændringer i hele måden at publicere videnskabelige publikationer på, og det vil formentlig på kort sigt give nogle gnidninger. Det vil ramme forlagenes økonomi, og open access kan derfor i vid udstrækning være en trussel mod forlagene”, siger Morten Ougaard.

Han mener derfor, det er vigtigt, at de toneangivende universiteter går med i open access-ordningen, hvis det skal give mening at gøre videnskabelig forskning frit tilgængelig.

“Ellers vil den nuværende model kunne fortsætte, hvor forlagene insisterer på copyright og det vil føre til store gnidninger”, siger Morten Ougaard.

CBS’ politik kan i værste fald skabe problemer for forskerne, hvis de både skal leve op til skolens politik og forlagenes krav om eneret til copyright. Men CBS vil ikke forhindre forskerne i at publicere, hvis det ikke bliver muligt at få en kopi til skolen efterfølgende, garanterer Leif Hansen.

”Det vil være helt ulig CBS at forhindre forskerne i at publicere de mest prestigefyldte steder, selv om det ikke er muligt at få en kopi af forskningen til CBS selv. Open access-politikken er ikke lavet for at forhindre publiceringen, men for at fremme spredningen af forskningen”, siger Leif Hansen og påpeger, at CBS skal arbejde for, at forskerne indser nytten i, at forskning er open access.

“Vi ved hvilke forlag, der giver ret til open access, men det bliver en længere proces at få forskerne til at vænne sig til at overveje dette, når de skal sende deres artikler til publicering. Der er både et voldsomt behov og en stor interesse for open access, og vi har svært ved at se, at der ikke på sigt bliver udviklet nye forretningsmodeller, der sikrer open access til alle tidsskrifter”, siger han.

}