Dansk Magisterforening

Valgfrihed virker ikke – lønnet barsel gør

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

En af de største forhindringer i forhold til at få mænd til at holde mere barsel er mændene selv. Det viser en ph.d.-afhandling fra sociolog Lotte Bloksgaard fra Aalborg Universitet. Fædrene kæmper ikke bare mod forventninger fra chef og kolleger, men også mod deres egne forventninger. De føler i høj grad pligt til at gå på arbejde og har derfor svært ved at holde mere end de 14 dages orlov.

“Kvinder får automatisk orlov, og det indretter arbejdspladsen sig efter. Mænd skal selv forhandle sig til orlov og tilmed indrette sig efter arbejdspladsen”, siger Lotte Bloksgaard til Ugebrevet A4.

Hun mener, at danske mænd i modsætning til mændene i de andre nordiske lande kæmper en ensom kamp, fordi de ikke bliver bakket op af en lovgivning, der øremærker en del af orloven til fædrene.

“Mange har den opfattelse, at vi danskere er verdensmestre i ligestilling, men vi er det land i Norden, der har den skæveste kønsfordeling af barselsorlov. Der er kun to uger til mænd, men 14 uger til kvinderne, som tilmed ofte får de 32 ugers forældreorlov”, siger sociologen til Ugebrevet A4.

}