Dansk Magisterforening

Høvl til dansk ligestillingsindsats fra FN

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Få roser og mange hårde ord. Danmarks ligestillingsindsats har været til eksamen hos FN’s kvindekomité. Der var en hel del at komme efter.

Mens det meste af Danmark var nede på hvilepuls den 22. juli, fik embedsmænd fra en række ministerier sved på panden i New York.

Den danske ligestillingsindsats skulle den dag til eksamen foran FN’s ekspertpanel i kvindespørgsmål. Det blev en blandet fornøjelse.

Det går nemlig langtfra, som det skal, med at leve op til FN’s kvindekonvention CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women).

Godt nok var der ros på enkelte punkter, fx til den danske indsats for at bekæmpe vold mod kvinder, opmærksomheden på trafficking, og at ligestilling nu er en integreret del af ulandspolitikken. Men på langt flere områder var der høvl til de danske myndigheder fra FN’s ekspertpanel.

Kritikken lægger sig i mange tilfælde helt tæt op ad den, som også DM og en række kvindeorganisationer løbende har anført over for skiftende ministre. Fx at der ikke er en demokratisk forsvarlig repræsentation af kvinder i det kommunale og regionale politiske system, at der ikke gøres en systematisk indsats for kønsmainstreaming i ministerier, kommuner og regioner, hverken når det gælder politik eller borgerrettede aktiviteter, at der ikke findes nogen sanktionsmuligheder, hvis ligestillingsloven ikke bliver overholdt, at kvinder fortsat har mere end almindeligt svært ved at komme til, når det gælder professorater og andre topposter på universiteterne, og ikke mindst at uligelønnen fortsat er et kæmpe problem på et stærkt kønsopdelt arbejdsmarked.

Ingrid Stage, DM’s formand, er ikke overrasket over de hårde ord til Danmark fra CEDAW-eksaminanderne.

“DM har ved gentagne lejligheder påpeget behovet for en mere effektiv monitorering af ligestillingsområdet. Vi har anbefalet kønskvoter i bestyrelser, fordi der ikke sker en god udvikling ad frivillighedens vej, og at man bruger et økonomisk incitament for at få kvindelige professorer skubbet frem, som det med held er gjort på Københavns Universitet. Endelig har vi understreget, at der bør indføres sanktionsmuligheder i ligestillingsloven, og vi har kæmpet for at få uligelønnen elimineret, fx ved hjælp af lovpligtige kønsopdelte lønstatistikker på alle virksomheder, også dem med under 35 ansatte, som der ikke stilles krav til i dag. At DM nu får medhold i en række kritikpunkter af en uafhængig international FN-komité, giver forhåbentlig den ansvarlige minister så røde ører, at vi kan komme ud af den tilstand af to skridt frem og et tilbage, som efterhånden har underdrejet Ligestillingsområdet i flere år”, siger Ingrid Stage.

Regeringen skal presses
Også Kvinderådets sekretariatsleder, Randi Theil, har læst CEDAW-konklusionerne. Randi Theil konstaterer, at også FN’s kvindekomité synes at ane en politisk uvilje herhjemme imod at skabe et reelt bolværk imod kvindediskrimination.

“Kvoter er og bliver et fyord, positiv særbehandling ligeså, ja selv kønsopdelte lønstatistikker. Al politisk og økonomisk regulering møder modstand. Vi har trods alt tiltrådt FN’s kvindekonvention ganske frivilligt, så Kvinderådet vil naturligvis bruge CEDAW’s konklusioner til at presse regeringen yderligere på ligestillingsspørgsmålet”, pointerer Randi Theil.

Magisterbladet ville gerne have haft en kommentar til CEDAW-rapporten fra ansvarlig minister Inger Støjberg (V), men det var ikke muligt inden deadline.

}