Dansk Magisterforening

Førtidspensionister skal i udviklingsforløb

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Hvis det eksploderende antal førtidspensionister med psykiske lidelser skal bremses, må de i et udviklingsforløb. Det er et af de konkrete forslag fra Arbejdsmarkedskommissionen, som i sidste uge afleverede den rapport, regeringen havde bestilt i 2007. Den overordnede opgave lød: Find 14 milliarder om året til at finansiere de offentlige udgifter.

Kommissionen foreslår, at personer med en nedsat arbejdsevne får mulighed for at komme i et individuelt udviklingsforløb uden at gå ned i ydelse.

“Hvis der er begrundet tvivl om, hvorvidt en helbredstilstand kan ændre sig til det bedre, så skal borgeren i stedet tilbydes et udviklingsforløb”, hedder det i rapporten.

For at gøre det mere attraktivt at finde almindeligt arbejde, foreslås det samtidigt at man kan få beskæftigelsesfradrag, hvis man finder ustøttet arbejde. Desuden skal førtidspensionister have et bevis på pensionen, så de ikke mister den, hvis de får det bedre og begynder at arbejde.

Kommissionen er dog usikker på, om det overhovedet vil øge udbuddet af personer med nedsat arbejdsevne. Desuden regner den ikke med, at det vil bidrage nævneværdigt til at finansiere den offentlige sektor.

”Den primære årsag er, at det er en investering at hjælpe mennesker med nedsat arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet”, lyder det.

Skønnet er dog, at 30-35.000 personer vil være i et udviklingsforløb, når ordningen er fuldt indfaset, og at antallet af førtidspensionister kan reduceres med nogenlunde det samme antal.

Desuden skønnes det, at tiltagene vil kunne øge beskæftigelsen med omkring 4.000 personer, hvor halvdelen kommer på fleksjob.

Kommissionen har fæstnet blikket ved netop førtidspensionister, da antallet af førtidspensionister med en psykisk lidelse er eksploderet. I 2008 stod psykiske lidelser for omtrent halvdelen af alle sidste års 16.500 tilkendelser af førtidspensioner. Mange forlader dermed permanent arbejdsmarkedet, selvom de måske kunne være vendt tilbage. Det problem adresserede Beskæftigelsesministeriet direkte til Arbejdsmarkedskommissionen sammen med den større generelle opgave om at finde løsninger på at bremse de offentlige udgifter.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) punkterede dog allerede op til offentliggørelsen af Kommissionens resultater flere af forslagene. Det er derfor højst tvivlsomt, om dette forslag får flyvefærdige vinger i det politiske opland.

}