Dansk Magisterforening

Vi arbejder gerne i ferien

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Når vi danskere holder ferie, er vi i stigende grad indstillet på at svare på opkald fra arbejdspladsen på mobilen og tjekke arbejdsmailen. Det viser ny undersøgelse.

Er du lige vendt hjem fra sommerferie, har du formentlig ikke kunnet lade arbejdet ligge. Eller skal du på ferie, tager du sikkert lidt arbejde med dig. For selv om stikket bør trækkes ud under ferie, bliver det alligevel gerne i. Danskerne slukker nemlig hverken for arbejdsmobilen eller arbejdsmailen, når de går på ferie, men tager derimod gerne arbejdet med sig. Det viser en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet Teglkamp & Co.

Når vi danskere ikke kan lade arbejdet være på ferien, så er det oftest ikke på grund af pres fra arbejdsgiveren, men fordi vi godt kan lide vores arbejde. Kun hver 12. angiver nemlig, at det er på grund af forventninger fra arbejdsgiveren, at de arbejder i ferien. Men den udvikling er slet ikke sund, mener direktør i konsulentfirmaet Susanne Teglkamp.

“Det er derimod sundt at komme væk fra arbejdet og få renset hovedet, så man kan lade batterierne op. Det gør man ikke, hvis man hele tiden er på. Problemstillinger fra arbejdet rumler videre i hovedet, hvis man lige svarer på beskeder fra arbejdspladsen”, siger hun.

Vi kan undværes
Ledere på arbejdspladsen har også et ansvar for, at medarbejderne holder ferie, altså rigtig ferie. Ledere skal gøre opmærksom på, at de ansatte skal give sig selv luft til at geare ned inden ferien, og aftale, hvilke opgaver der kan overtages af kollegerne, mens man er væk, forklarer Vibeke Skytte, som er rådgivningschef i Ledernes Hovedorganisation.

“Vi kan alle sammen undværes i det daglige. Det er misforstået, at medarbejdere skal være på hele tiden, for der skal være en god balance mellem arbejds- og familieliv”, siger hun.

Hun anbefaler, at man laver en liste over, hvilke opgaver der skal tages fat på, når man kommer tilbage, for så fylder det ikke i hovedet under ferien. Derudover skal man sørge for at trappe ned på arbejdet, inden man går på ferie, ved at lukke opgaver af og ved eventuelt at videregive opgaver til sine kolleger. Man kan også lave en oversigt til arbejdspladsen over, hvornår man eventuelt kan træffes i ferien, for man bliver stresset, hvis man hele tiden skal stå til rådighed, pointerer Vibeke Skytte.

Det er især udviklingen af teknologi, der har gjort det langt nemmere at tage arbejdet med hjem og sværere at lægge det fra sig igen, pointerer Susanne Teglkamp. Hendes fornemmelse er, at sammensmeltning af arbejde og ferie sker, fordi flere og flere bruger mobil og mail både hjemme og på arbejdet.

“Privat- og arbejdsliv smelter sammen”, siger Susanne Teglkamp og understreger, at manglen på frirum uden arbejde øger risikoen for en stigende arbejdsbyrde, og at man i sidste ende går psykisk og fysisk ned.

}