Dansk Magisterforening

Nyt job: Sarah Preisler

Del artikel:

Sarah Preisler, 32 år, fra studerende ved Københavns Universitet til virksomheden StemCare, hvor hun er sektionsleder i Cryo-laboratoriet. Virksomheden er en stamcellebank med 12 ansatte.

Hvordan greb du jobsøgningen an, da du blev færdig som biolog?
Jeg var privilegeret, for jeg arbejdede i StemCare, allerede mens jeg læste. I første omgang fik jeg et barselsvikariat, men efter to måneder, en omstrukturering og en udskiftning i ledelsen blev jeg tilbudt jobbet som sektionsleder i laboratoriet.

Hvorfor er du endt i kittel på et laboratorium frem for fx at blive havbiolog?
Jeg har fra starten været meget åben over for, hvad mine studier kunne føre til. Det er begrænset, hvor mange havbiologer der er brug for, så jeg besluttede tidligt at vælge den mere håndgribelige natur fra og fokusere på molekylærbiologien i stedet.

Hvad laver du helt præcist?
Umiddelbart efter at barnet er født, henter en jordemoder fra StemCare blodet fra barnets navlesnor. Når det kommer til laboratoriet, er det mig, der er ansvarlig for at udtage stamceller fra navlesnorsblodet og fryse det ned. Jeg står for den behandling af blodet, som går forud for nedfrysningen. Det tager mellem tre og fire timer. Først separeres plasmaet fra de røde blodlegemer ved en mild centrifugering. Derefter centrifugeres blodet nok en gang og lidt mere kraftigt. Slutproduktet er 25 milliliter stamcellekoncentrat, som er forældrenes ejendom, men som vi opbevarer.

Havde du nogen etiske overvejelser, i forbindelse med at du blev tilbudt jobbet?
Stamcelleforskningen er et debatteret område, og her i Danmark også ret kontroversielt, fordi det er et forholdsvist ukendt område, og der kun er ét privat firma – nemlig os – der tilbyder nedfrysning og opbevaring af cellerne.
Min oplevelse er, at StemCare med tiden er blevet mere bevidst om, hvor vigtig en opgave det er at informere, opdatere og oplyse eventuelle kunder på en nuanceret og grundig måde. Vi skal ikke fremstå som en virksomhed, der vil sælge et eksklusivt mærkevareprodukt på linje med dyre barnevogne.

Hvor ser du dig selv om fem år?
Der er masser af muligheder for en nyuddannet biolog i en lille virksomhed som StemCare, og det er meget givende at være et sted, hvor man får lov at prøve sig selv af, også på felter, der ligger uden for mit fagområde. Jeg har fx allerede fingrene i beslutningsprocesser og har også fået ansvaret for de folk, som befolker laboratoriet i weekenderne. Samtidig er stamcelleforskningen et område i rivende udvikling, så alt kan ske. Jeg vil gerne på sigt have forskningen ind i mit arbejdsliv igen og håber, at StemCare måske på et tidspunkt udvider virksomheden til også at få et forskningsmiljø.
}