Dansk Magisterforening

Magistre styrer uden om eksplosiv ledighed

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Mens arbejdsløsheden i juni måned er hamret over 100.000, så styrer magistre uden om denne eksplosive udvikling i den gale retning. Det endda samtidig med at andre akademikergrupper også rammes af den voldsomt stigende ledighed. 

Mens ledigheden blandt magistre de seneste 12 måneder blot er steget med 11 procent, så oplevede blandt andre ingeniører i samme periode en stigning på 163 procent, og jurister og økonomer en stigning på 42 procent. Det viser nye tal, som DM har udtrukket af ledighedsstatistikken fra Akademikernes Centralorganisation (AC).

Chefanalytiker i AC Rasmus Conradsen understreger, at magistrene nyder godt af, at humaniora og naturvidenskab foreløbig slet ikke er lige så hårdt ramt af krisen som andre faggrupper.

“Når krisen kradser, kan virksomheder nemt ty til at skære ned i udviklingsstaben, hvor ingeniørerne gerne sidder. Derfor rammes de ofte først. Der er sket et flot fald i ledigheden blandt humanisterne fra 2004-2008, fordi man har formået at udvide deres arbejdsmarked mod det private. Det er glædeligt, at humanistledigheden stiger relativt mindre, men alt tyder dog på, at de også vil mærke krisen på et tidspunkt”, siger Rasmus Conradsen.

Fordi humanisterne i højere grad er kommet ind på det private arbejdsmarked, burde de ifølge ham i dag også være mere konjunkturfølsomme. Over 50 procent af en humaniora-årgang arbejder i dag i det private erhvervsliv. Teorien taler derfor for, at humanisterne på sigt også vil blive mere konjunkturfølsomme, men det er altså endnu ikke slået igennem i tallene. Man skal ligeledes se udviklingen i lyset af, at humanioraledigheden kommer fra et højt niveau, og at niveauet også stadig er højere end hos de andre grupper.

“Ingeniørerne kommer fra en ledighedsprocent på omkring en, og derfor kan stigningen virke voldsom, når basistallet er så lavt”, siger Rasmus Conradsen.

I erhvervslivet er man for alvor stoppet med at rekruttere. I stedet fyrer man. Den tendens ser man blandt andet hos Danske Bank, som ellers har rekrutteret mange akademikere.

“Vi er stoppet med at rekruttere i det store omfang, vi har gjort det seneste år. For hele 2009 vil det være begrænset over hele linjen og ikke kun blandt akademikere, hvor mange vi ansætter”, siger underdirektør i Danske Banks HR-afdeling Bent Jespersen til Børsen.

I juni steg arbejdsløsheden med 7.400 personer og dermed den samlede arbejdsløshed til over 105.000. Det svarer til 3,8 procent af arbejdsstyrken – i øvrigt præcis den samme ledighedsprocent som for magistre. Den samlede akademikerledighed er det seneste år steget med næsten 60 procent. I juni var ledigheden blandt akademikere 6.792 personer, hvilket er 2.521 mere end sidste år ved samme tid.

Ifølge Rasmus Conradsen er krisen en lakmustest på, om humanisterne har bidt sigt fast på det private arbejdsmarked.

“Meget tyder på, at det har de. Men krisen har reelt kun buldret i et halvt år, så i det almene erhvervsliv er det først nu, at budgetterne virkelig strammer til. Så det er for tidligt for magistrene at fejre noget”, siger han.

}