Dansk Magisterforening

Kammerateri i forskningsråd

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Medlemmer af de frie forskningsråd har i gennemsnit en succesrate på 34 pct., når de søger midler fra det forskningsråd, de selv er medlem af. For ikke-medlemmer er succesraten 18 pct. Tallene er fra perioden 2004-2008 og stammer fra evalueringen af forskningsrådssystemet.

For panelet bag evalueringen kom tallene som en så stor overraskelse, at en uddybende analyse blev bestilt. To forskningsråd, hvor tallene vakte særlig opsigt, Natur og Univers (FNU) samt Sundhed og Sygdom (FSS) blev udsat for en nærmere granskning.

Analysen afslører tætte forbindelser mellem givere og modtagere og en udpræget grad af inhabilitet i forskningssystemet. I FSS tilfælde synes habilitetsproblematikken særlig udbredt. Ud af i alt 2001 ansøgninger mellem 2005 og 2008 blev der erklæret inhabilitet i 34 pct. af sagsbehandlingerne.

Inhabilitet har dog ikke forhindret medlemmer af FSS i at tildele personer i deres “faglige og personlige netværk” hele 52 pct. af de samlede bevillinger i perioden. For Natur og Univers er det tilsvarende tal 33 pct.

Rådsmedlemmerne har tilsyneladende heller ikke haft problemer med at tildele sig selv penge. Mens medlemmerne af FSS havde held til at veksle 64 pct. af deres egne ansøgninger til en bevilling, var succesraten for ikke-medlemmer af FSS i samme periode 26 pct.

}