Dansk Magisterforening

Tivoli

Del artikel:

Tivoli er nu i fuld gang for sommersæsonen, og nogle funderer over hvorfor Tivoli nu hedder Tivoli?

Da Tivoli åbnede første gang i 1843, hed det Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall; opkaldt efter forlystelsesparkerne Jardin de Tivoli i Paris og Vauxhall Gardens i London. Vauxhall Gardens forsvandt i navnet efter en tid sammen med forleddet Kjøbenhavn. Det hele var også lige langt nok. Det franske forlystelsesetablissement Jardin de Tivoli var i sin tid opkaldt efter en italiensk by Tivoli øst for Rom hvor der findes et berømt haveanlæg til Villa d’Este, som var en renæssancevilla. Villaen og haven blev anlagt af kardinal Ippolito II d’Este, der af pave Julius III var blevet udnævnt til statholder i Tivoli. Kardinalen indrettede haven så den opfyldte renæssancens idealer med fx utallige springvand. Villa d’Este blev i 2001 optaget på UNESCOs liste over den vigtigste verdensarv, bl.a. fordi haven har haft så stor indflydelse på måden at indrette haver på i hele Europa.

Et tivoli er ellers generelt en betegnelse for en forlystelsespark, især en der rejser rundt fra sted til sted hvor det slår sine telte og forlystelser op. Tivoli skal skrives med stort begyndelsesbogstav når der er tale om et navn, fx når der tænkes på Tivoli i København. Ellers skal det skrives med lille, fx et omrejsende tivoli. Der er andre tivolier end det i København, men deres officielle navne rundt omkring i landet er gerne længere, fx Tivoli Friheden. Hvis man bruger en afkortet form af det officielle navn, skal også den afkortede form skrives med stort, fx Friheden eller Tivoli.

Tivoli er desuden en nu forældet betegnelse på en fløj af arresten på Københavns Nytorv, og Sukkenes Bro er navnet på den lukkede forbindelsesgang mellem Domhuset og det tidligere arrestanneks. Sukkenes Bro er en opkaldelse efter Sukkenes Bro i Venedig (Il ponte dei sospiri). Det oplyser den gamle slangmester Kaj Bom i “Slang. Strejftog på det gemytlige sprogs område”, 1948, og “Ordbog over det danske Sprog” daterer det tilbage til 1877. Bom nævner også brugen af tivoli i betydningen “ballade”, som i denne sætning: “Der var et farligt tivoli”. Han nævner udtrykket Tivoli er åben (i Mere om Slang, 1950), men med en lidt andet betydning en den vi kender i dag med at bruge det til en mand eller dreng hvis gylp står åben. Bom skriver således: “Når små labaner av drenge slår småpigernes kjoler op bagtil med råb som … “der er udsigt til Bagsværd eller Tivoli er åben”, glatter pigen ned igen med et køligt: Tivoli er lukket igen”.

Og slutoplysningen om Tivoli er at der findes en landsby på Ærø som hedder Tivoli. God tur til/i T/tivoli.

Ordspætten

}