Dansk Magisterforening

Kraftig kritik af andre aktører

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Det er jobcentrenes opgave at få ledige i arbejde. Men siden 2007 har jobcentrene haft mulighed for at henvise ledige med en erhvervskompetencegivende uddannelse til private konsulentfirmaer – de såkaldte andre aktører. De er udvalgt af Arbejdsmarkedsstyrelsen efter mottoet “bedst til prisen” til at aktivere ledige og i bedste fald få ledige i varig beskæftigelse

Andre aktører får opgaven tildelt, når jobcentrene ikke magter det, eller når den ledige har været uden beskæftigelse i ni måneder. Men flere af de 18 andre aktører, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har lavet kontrakter med, gør det ikke godt nok. Nye tal fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland viser, at kun tre ud af 11 undersøgte andre aktører lever op til aktiveringsgraden på 40 procent. Det vil sige, at de skal have ledige i længerevarende aktivering i samlet set 40 procent af tiden.

I Arbejdsmarkedsstyrelsen erkender man, at de andre aktører kan aktivere bedre, end de gør, og kalder indsatsen for “ikke tilfredsstillende”. Men samme sted vil man på trods af denne ”ikke tilfredsstillende indsats” ikke oplyse, hvad de enkelte aktører har tilbudt i pris for at aktivere hver enkelt ledige. Man vil heller ikke oplyse om, hvilke indsatser og metoder de enkelte andre aktører oplyser til Styrelsen, at de vil bruge for at få ledige i arbejde. Disse oplysninger har DM siden sommeren 2007 kæmpet for at få aktindsigt i.

Efter at sagen har været henlagt i mere end et år, er der endelig kommet en afgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen på den anmodning. Svaret er delvis aktindsigt. Faktum er, at alle relevante oplysninger er streget over med sort. Faktor 4 har spurgt Arbejdsmarkedsstyrelsen om hvorfor og spiller bolden videre til DM for at høre, hvad en fagforening kan gøre, for at dens medlemmer får information om andre aktører, der i dag er mørklagt for offentligheden.

I februar afgøres det, hvilke andre aktører der vinder det nye udbud for beskæftigelsesindsatsen i 2010.

}