Dansk Magisterforening

Unge og ældre kæmper om jobbene

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

De ældre bliver længere og længere på arbejdsmarkedet, men det går ud over de unge.

Det mener over halvdelen af EU’s borgere, som frygter, at de ældre i arbejde vil betyde færre unge på arbejdsmarkedet. Især i Sydeuropa er befolkningen bekymret over den høje pensionsalder. Her er mellem 70 og 78 procent enige i, at der vil være færre job til de yngre, når de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Det viser en rundspørge fra EU’s Eurobarometer, hvor mere end 25.000 europæere har deltaget.

Danskerne ser til gengæld langt mere positivt på, at de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Kun 26 procent af danskerne mener, at der vil være færre job til de unge, og 71 procent er direkte uenige i, at høj tilbagetrækningsalder kan have den konsekvens for de unges jobmuligheder. Dermed er danskerne det folkefærd i Europa, der i lavest grad frygter konsekvenserne af en højere tilbagetrækningsalder.

Ifølge Ugebrevet A4 har de sydeuropæiske lande grund til at være mere pessimistiske. I Spanien er arbejdsløsheden for de 15-24-årige nemlig på hele 35 procent, og ungdomsarbejdsløsheden er også høj i Grækenland og Italien, hvor 22 procent står uden for arbejdsmarkedet.

}