Dansk Magisterforening

Nul ligestilling til selvstændige

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Selvstændige kvinder har så ringe barselsvilkår, at de ofte må lukke forretningen og blive arbejdsløse, når de bliver gravide.

Trods et bugnende overskud på 400 mio. kr. er der ikke nogen nært forestående udsigt til, at freelancere og selvstændige på linje med lønmodtagere får del i midlerne i den private barselsfond. Det var ellers oppositionspartiernes ønske i forbindelse med forhandlingerne om overskuddet, men regeringen har i stedet for valgt at reducere arbejdsgiverbidraget til fonden.

Det ærgrer specialkonsulent i Akademikernes Centralorganisation (AC) Henrik Faursby Ahlers.

“Det er en helt urimelig forskelsbehandling af dem, der er beskæftiget på arbejdsmarkedet. Når man har så mange penge, er det jo på tide at inddrage den sidste restgruppe, der ikke er dækket af ordningen”, siger han.

“I dag er langt over 50 pct. af kandidaterne fra en række studier kvinder, og når vi ikke kan tilbyde fornuftige ordninger ved familiestiftelse, bliver det sværere og sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til de liberale erhverv. Det er meget uheldigt, for det er ekstremt vigtigt, at vi har en god iværksætterkultur, hvis vi vil fremtidssikre velfærdssamfundet”.

Det kniber da heller ikke med at finde politikere både inden og uden for regeringen, der erklærer, at de vil gøre noget ved problemet. Og på ministerniveau lovede de Konservatives daværende familie- og forbrugerminister Carina Christensen i 2007, at selvstændige skulle omfattes af en barselsordning.

Når der alligevel ikke er sket noget, skyldes det ifølge Henrik Faursby Ahlers ikke mindst modstand fra de store arbejdsgiverorganisationer DA og DI.

Skal ordningen fungere i praksis, kræver det nemlig, at alle virksomheder forpligtes til at indbetale, mener han.

Gamle sure mænd
“Populært sagt kan man sige, at der i de store interesseorganisationer sidder nogle gamle sure mænd og vender tommelfingeren nedad. For man kommer ikke uden om, at det her er almindelig omfordelingspolitik. Tilsvarende vil en ordning betyde, at nogle af vores ældre selvstændige kommer til at betale til noget, som de aldrig får en krone ud af”, slår Ahlers fast.

Frivillige ordninger, som blandt andet foreslået af Dansk Folkeparti, tror han ikke på.

“Det vil i realiteten svare til en forsikringsordning, og så vil præmien blive urealistisk høj, fordi kun de, der latent er i ‘risikogruppen’, vil vælge at betale”.

Formand for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg Knud Kristensen (K) afviser, at regeringen har syltet sagen på grund af modstand fra DA og DI.

“Det har ikke noget på sig. Jeg har indtryk af, at det er en sag, som der er et flertal for at tage op og gennemføre. Problemet har været, at vi har skiftet minister og har haft travlt med en række andre sager, ikke mindst jobcentrene”, siger Knud Kristensen.

Om en ordning siger han:

“Jeg mener godt, at selvstændige og freelancere kan omfattes af barselsfonden, hvis de også bidrager til den. Det er et privilegium, alle bør have, uanset hvad de beskæftiger sig med. Men det kan blive en knast at beslutte, hvor lang tid man skal have været medlem af og have bidraget til barselsfonden, før man kan modtage en ydelse”, siger han.

Loven om barselsfonden skal revideres til efteråret.

}