Dansk Magisterforening

S vil have studenterombudsmand

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Hvad gør man som studerende, når man er utilfreds med den behandling, man har fået på universitetet? Man klager til universitetet, som afgør, om der er hold i klagen. Det er ikke optimalt, mener Socialdemokraterne, som derfor foreslår, at der oprettes en studenterombudsmand, der kan hjælpe studerende fra alle landets uddannelsesinstitutioner med klagesager.

“Der er brug for en instans, der kan hjælpe studerende igennem den jungle, det kan være, når man skal klage over en karakter, et afslag på merit eller ulovlig brugerbetaling. Derfor foreslår vi en ombudsmand, som er uafhængig af universiteterne og ministeriet, og som kan gå ind i de svære sager for de studerende”, siger Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl.

Som det er i dag, undersøger uddannelsesinstitutionerne sig selv, når de studerende klager, men Kirsten Brosbøl mener, de studerende vil stå bedre med en uvildig instans.

Formand for de studerende i DM Hans Schmidt bakker op om forslaget.

“Det er en fin idé, for de studerende har virkelig behov for en uafhængig instans. Universiteternes klageinstanser fungerer i det store hele godt, men vi ser desværre også eksempler, hvor det bliver taget ilde op, at studerende klager, og hvor de studerende bliver kørt rundt i manegen. Man kan ikke komme uden om universitetets egne instanser, og det kan give problemer. De allerfleste klager kan afgøres på universiteterne, men det er godt med en ekstra sikring i særlige tilfælde og i forbindelse med større sager”, mener Hans Schmidt. Han understreger, at det er vigtigt at sikre, at klageinstansen bliver fuldstændig uafhængig.

Idéen om en studenterombudsmand kommer oprindeligt fra ledelsen og studerende på Aarhus Universitet, som for et halvt år siden sendte forslaget til videnskabsminister Helge Sander (V) uden at få svar. Venstres forskningsordfører, Malou Aamund, afviser dog forslaget, og det samme gør de Konservative. Til gengæld bakker Enhedslisten op om idéen.

}