Dansk Magisterforening

MP’s medlemmer dumper økonomisk rapport

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Ikke bestået. Bestyrelsen i Magistrenes Pensionskasse har svigtet sit løfte om en uvildig økonomisk analyse af Ny Pensionsordning. Det mener MP’s medlemmer.

Bestyrelsen i Magistrenes Pensionskasse har svigtet sit løfte om en uvildig økonomisk analyse af Ny Pensionsordning. Sådan lyder dommen fra MP Pensions egne medlemmer.

På en ekstraordinær generalforsamling lige inden jul tilkendegav et flertal af de fremmødte medlemmer, at de ikke har tillid til uvildigheden i Carsten Anker Nielsens rapport.

Carsten Anker Nielsen er aktuar og blev i foråret 2008 hyret af MP Pensions ledelse til at skrive en rapport om de økonomiske konsekvenser af Ny Pensionsordning. Rapporten blev færdig, fem uger før MP’s medlemmer i efteråret 2008 skulle træffe et vanskeligt valg mellem gamle og nye vilkår for deres pension.

Netop fordi valget var svært at gennemskue, havde MP’s medlemmer på en tidligere generalforsamling krævet uvildighed af rapporten.

Nu vurderer MP’s medlemmer, at de ikke fik opfyldt deres krav. Dermed har MP’s bestyrelse ifølge generalforsamlingen handlet i strid med en demokratisk beslutning.

Usikre konsekvenser
På den ekstraordinære generalforsamling lige inden jul fik medlemmernes “nej” til Anker Nielsen-rapporten dog ingen konsekvenser. Det sørgede dirigenten for.

Dagsordenens næste punkt var et forslag om en udskudt frist til medlemmer, der havde fortrudt deres “ja” til Ny Pensionsordning. Med i forslaget var et krav om nyt og bedre informationsmateriale om den nye ordning.

Forslaget kom aldrig til afstemning. Dirigent Henrik Oehlenschlæger, som var udpeget af MP’s ledelse, afviste at sætte forslaget til afstemning af juridiske grunde.

I dag er Anker Nielsen-rapportens manglende neutralitet trådt i baggrunden for de kritiske MP-medlemmer.

“MP’s bestyrelse fastholder, at man ikke kan fortryde sit valg af pensionsordning, og at bordet fanger. I den situation har jeg svært ved at se, hvad man som medlem kan bruge en ny rapport til”, siger Lars Kalsen, der er en af initiativtagerne til den ekstraordinære generalforsamling.

Tætte bånd mellem aktuarer
MP’s medlemmers mistillid til den økonomiske rapport er begrundet i de tætte forbindelser, der eksisterer mellem Carsten Anker Nielsen og MP’s egen chefaktuar, Steen Ragn.

Carsten Anker Nielsen og Steen Ragn ejer sammen med en tredjepart firmaet SB Aktuar på Gl. Mønt i København.

Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen havde SB Aktuar i 2007 en omsætning på næste otte millioner kroner. SB udbetalte næsten seks millioner kroner i løn til firmaets tre partnere samt en bogholder. Desuden sidder Carsten Anker Nielsen og Steen Ragn begge i SB Aktuars bestyrelse, og de to partnere fik i 2007 en pæn andel af SB Aktuars overskud.

Alligevel har MP’s bestyrelse afvist, at der er økonomiske bånd mellem de to aktuarer. Bestyrelsen har også afvist enhver tale om Carsten Anker Nielsens inhabilitet.

MP’s bestyrelses formand, Jytte Freisleben, ønsker ikke i Magisterbladet at kommentere MP-medlemmernes forkastelse af Anker Nielsen-rapporten.

Jytte Freisleben oplyser gennem sin informationschef, at MP’s bestyrelse tager generalforsamlingens beslutning til efterretning, og at bestyrelsen vil drøfte sagen på et møde 29. januar.

}