Dansk Magisterforening

Ledere opfordrer til hemmelig løn

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Hver anden leder i danske virksomheder bryder sig ikke om, at medarbejdere taler åbent om deres løn. De opfordrer deres ansatte til at holde mund. Det viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation.

I undersøgelsen bekræfter 45 pct. af de adspurgte helt eller delvist, at de enten direkte eller indirekte fortæller medarbejderne, at de ikke skal fortælle kollegerne om størrelsen på den månedlige udbetaling.

Undersøgelsen er omtalt i et nyhedsbrev fra Ledernes Hovedorganisation, hvis teamchef Bo Vistisen sympatiserer med ledernes hemmelighedskræmmeri. “Når vi taler om løn, der er baseret på en individuel aftale mellem medarbejderen og chefen, er det som udgangspunkt ikke noget, der vedrører andre”, mener Bo Vistisen.

Opmærksomme læsere af Magisterbladet vil vide, at DM mener præcis det modsatte: Jo mere man snakker om lønnen, jo højere bliver den.

DM gennemførte i efteråret 2007 en undersøgelse blandt 900 privatansattemedlemmer af løn og forhandling. Dengang kom det frem, at under halvdelen af de privatansatte magistre kender kollegernes løn. Endnu færre, nemlig hver tredje, havde deres viden om de andres løn fra kollegerne selv. Resten havde fundet ud af det ved et tilfælde.

Loven sikrer ansatte ret til at tale åbent om deres løn. Virksomheder kan ikke lovligt udstede forbud mod at udveksle oplysninger om egen løn.

DM mener, at åbenhed er vejen frem. Som en af DM’s erfarne konsulenter, Liselotte Jespersen, udtrykker det:

“Det gavner kun arbejdsgiveren at holde lønnen hemmelig. Åbenhed om lønnen er den eneste måde, man kan bruge hinanden som løftestang på”, siger hun og tilføjer:

“Hvis man har haft en vellykket lønforhandling, skal man komme ud af døren og sige: “Yes! Nu skal I høre, hvad jeg har fået”! På den måde kan man være med til at anspore hinanden”.
}