Dansk Magisterforening

DM kalder ministersvar til UNESCO vildledende

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Videnskabsministeren har svaret på DM’s klage til FN over universitetsloven. Besvarelsen er vildledende, mener DM’s formand. Verdens største fagforeningssammenslutning er nu gået ind som medklager.

UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, har modtaget videnskabsminister Helge Sanders (V) kommentarer til DM’s klage over den danske universitetslov. I sit 32 sider lange svar afviser ministeren, at der skulle være nogen modsætning mellem loven og UNESCOs anbefalinger, som DM hævder.

DM’s formand kalder Helge Sanders svar vildledende.

“Ministeren skriver, at medarbejderne er stærkt repræsenteret i de akademiske råd, som han kalder et organ med en stor grad af autoritet. Men det passer jo ikke, når man kun er rådgivende og er et organ, hvor der nærmest kun orienteres om beslutninger, der allerede er truffet”, siger Ingrid Stage.

Om medarbejdernes repræsentation i universitetets bestyrelse skriver ministeren, “at det er den højeste grad af indflydelse, man kan håbe på, hvis der bare skal være lidt rum tilbage til ledelse”. Også den formulering vækker undren hos Ingrid Stage.

”Det er en besynderlig formulering, når det forholder sig sådan, at universitetet i princippet ikke behøver at placere mere end én medarbejder i bestyrelsen, og når medarbejderne under alle omstændigheder altid vil være i mindretal. Men det nævner han slet ikke noget om”, siger hun.

Heller ikke i forhold til forskningsfriheden er DM’s formand tilfreds med ministerens svar.

“Helge Sander konkluderer, at det videnskabelige personale har en lovmæssig rettighed til at lave selvvalgt forskning. Men hvad er det for en rettighed, han taler om? Det er kun en rettighed til selvvalgt forskning, når alle ens pålagte opgaver er løst. Men så er det jo ikke en rettighed”.

DM får mulighed for at kommentere ministerens svar, når fagforeningen officielt modtager dokumentet fra UNESCO. Education International, der repræsenterer 30 mio. undervisere i 172 lande, har besluttet at støtte klagen.

}