Dansk Magisterforening

Dekan: Fyrede VIP’er skal undervise i gymnasiet

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

En depressiv stemning har bredt sig blandt de fyringstruede medarbejdere på naturvidenskab på Københavns Universitet. Tillidsrepræsentant forudser kaos, når de studerende starter igen 1. februar.

Afskedigelsen af mindst 32 ud af 112 fastansatte VIP’er kan ifølge tillidsrepræsentant Leif Søndergaard blive udfaldet, når Biologisk Institut i disse dage skal finde besparelser for 19 mio. kr. i konsekvens af den budgetkrise, som naturvidenskab ved Københavns Universitet befinder sig i. Også datalogi og kemi er hårdt ramt, men de to institutter kan “nøjes” med at sige farvel til 15 pct. af de fastansatte.

Ifølge dekan Niels O. Andersen skyldes fakultetets økonomiske krise især det nedadgående optag af nye studerende, mens medarbejderne fæstner sig ved de senere års betydelige vækst i administrative udgifter på fakultetet.

Leif Søndergaard, der også er formand for universitetslærerne i DM, er målløs over, at et så stort antal stillinger skal fjernes med så kort varsel, og opfordrer dekanatet til at tænke sig om en ekstra gang.

“At lave en så kort opbremsning er som at skyde sig selv i foden og vil medføre betydelige problemer for undervisning, vejledning og forskning. I stedet for bør man fordele nedskæringen over tre-fire år, så fagene har en mulighed for at tilpasse sig den nye situation”, siger han.

Niels O. Andersen tror ikke på den mulighed.

“Så skulle man kunne se, at der fremover kommer flere midler. Men vi har set en årlig nedskæring i basismidler på ca. 2 pct., og prognoserne for studentervæksten forudser et fald på 10 pct. i de kommende år. Tallene peger simpelthen ikke på det som en mulighed”, siger han.

Ifølge planen skal der gennemføres afskedigelsessamtaler senest ved udgangen af januar, men allerede 1. februar begynder undervisningen for de studerende på ny. Det regnestykke holder ikke, mener Leif Søndergaard.

“Man kan vel ikke planlægge undervisningen, før fyringerne er på plads, og efter 1. februar vil alt på Biologisk Institut være kaos. Der er ingen, der kan forberede noget som helst”.

Niels O. Andersen har fuld tillid til, at institutledelsen kan håndtere situationen og peger på “færre, men bedre kurser” som en mulig løsning. Dekanen stiler mod, at det reelle antal fyringer bliver reduceret til nul – med biologi som den store udfordring.

“Vi har drøftet nedsat arbejdstid, seniorordninger og orlov som mulige løsninger. Og så er vi i dialog med gymnasieskoleområdet, hvor der er et massivt behov for naturfagsundervisere. Man kan forestille sig en model, hvor man forsker som hidtil og så lægger sin undervisning på et gymnasium i en treårig aftaleperiode”, lyder det fra Niels O. Andersen.

}