Forkælede akademikere
Behovet for stærke alliancer er i særlig grad vigtigt for akademikere, vurderer udviklingskonsulent i DM Karen Plenge Johansen. Akademikere har nemlig vældig svært ved at vinde folks sympati.
Som eksempel nævner hun, at den betalte frokostpause var i fare under OK18. Tvisten handlede om, hvorvidt aftalen om frokostpausen kunne opsiges lokalt og dermed betyde en stigning i arbejdstiden for den enkelte på 2½ time om ugen, eller om retten til frokostpausen hørte under overenskomsten og kun kunne forhandles her.
Det var ikke en sag, der vandt opbakning generelt i befolkningen.
"Der blev givet gas på de sociale medier. Vi akademikere var jo bare nogle forkælede papirnussere med alt for høj løn. Det var en megasvær diskussion, som i bund og grund handler om, at vi ikke er gode nok til at tydeliggøre vores værdi modsat eksempelvis sygeplejerskerne og lærerne", siger Karen Plenge Johansen.
Under OK18 blev værdien af, at fagbevægelsen dannede fælles front, tydelig, og derfor arbejder DM fortsat for, at de faglige organisationer søger fællesnævnerne.
"Som det er nu, organiserer vi os sektor- og branchevist i AC-familien. Det har sine fordele, men vi skal blive endnu bedre til at samarbejde om de store sager. Vi skal nemlig ikke kratte meget i overfladen for at finde emner, der samler os, for eksempel arbejdstid, behov for anerkendelse og dokumentationskrav", siger Karen Plenge Johansen.
Fagbevægelsens vanetænkning er ikke den eneste benspænder. Faktisk kan akademikeres specialiserede faglighed også være en hæmsko for alliancer på arbejdspladsen, forklarer hun.
"Vi akademikere elsker typisk vores arbejde og har en stor faglig stolthed, som gør det svært for os at tale om løn og arbejdsforhold, fordi løn bliver lig med, om man er dygtig. Vi går ind i vores eget lille maskinrum, hvor vi begynder at kæmpe mod hinanden: Hvem får de fede projekter? Hvem får den bedste løn? Hvem bliver forlænget?" siger Karen Plenge Johansen.