"Dem, der lever i nuet, overlever"
Når han en sjælden gang har tid og overskud til det, giver han sig lov til at dagdrømme. Han tænker tit på en bog, han engang læste, af Viktor Frankl: ‘Man’s Search for Meaning’. Essensen af den bog er med til at holde ham fokuseret.
"Nu parafraserer jeg bare, men han skriver, at ’dem, der lever i nuet og satser på det, er dem, der overlever i det lange løb’. For du kan drømme, så meget du vil, om enden på territoriet, der bliver kaldt Rusland, men vi skal stadig lægge meget pres på fjenden for at kunne vinde", siger han.
Det er en bog, der har fået betydning for ham nu, hvor han er blevet militærmand og ved, at i morgen måske ikke kommer.
Der er ikke meget tid til den slags filosoferen over krigens væsen. Andrii Bezuhlovs dag starter kl. 07 om morgenen – medmindre han har haft nattevagt – og slutter ved 22-23-tiden. Der er syvdages arbejdsuger i signaltropperne.
"Stort set alle weekender er også arbejdsdage. Krigen holder aldrig fri", siger han.
Krigen giver indsigt
For Andrii Bezuhlov er det at være i krig også en slags uddannelse, ikke kun i forhold til selve krigsførelsen, men også de større indsigter i livet og dets mening.
"Det vigtigste, jeg har lært af at være i krig, er, at du skal stole på dig selv, stole på dine instinkter og dine soldaterkammerater. Du skal hele tiden arbejde på at blive dygtigere. Det er svært, men i kritiske situationer vil det redde dig", siger han.
Ingen ved, hvor længe krigen vil vare, eller hvad der vil ske. Andrii Bezuhlov går sin fremtid i møde med åbne øjne.
"Hvis jeg skal dø, så er det bedre at være forberedt på det. Når jeg siger forberedt, mener jeg moralsk, psykologisk, med et våben i hånden omgivet af en gruppe mennesker, som kender værdien af liv", siger han.