Drømte om en karriere som forsker
Den 53-årige studievært og samfundsrevser har tilbragt det meste af sin karriere i mediebranchen, men med programmet ‘Kampen om historien’ er Adam Holm kommet tilbage til sin oprindelige metier:
"Jeg elsker at lave det her program. At få lov til at arbejde med fortiden og være med til at formidle, hvorfor det for eksempel ikke er ligegyldigt at beskæftige sig med besættelsestiden eller med den ukrainske nationalisme, er stærkt stimulerende", siger Adam Holm.
Som nyuddannet historiker drømte han om at forske og søgte derfor et forskningsstipendium på Institut for Historie på Københavns Universitet.
"Jeg var virkelig elektrificeret af ånden på universitetet. Det var ikke svært for mig at få næret forskerambitionen, for jeg gik jo hver dag blandt lektorer og adjunkter på instituttet og tænkte, at jeg bare skulle spole uret 12 år frem, så ville jeg være en af dem", fortæller han.
Måtte knibe mig i armen
På det tidspunkt var Adam Holm optaget af at studere de højre intellektuelle i Danmark i 1930’erne. Og til hans held var der også andre, der kunne se potentialet i, at han dykkede ned i lige præcis det emne.
"Jeg kan huske, at jeg kneb mig i armen. Jeg sad på mit eget kontor på universitetet og fik løn for at forske. Det var virkeliggørelsen af alt det, jeg havde drømt om. Jeg var simpelthen kistelykkelig", siger Adam Holm.
Alligevel blev det en helt anden karrierevej, han endte med at begive sig ud på. Og ifølge ham selv var det lidt af en tilfældighed.
"I 1997 blev jeg kontaktet af en bekendt på Weekendavisen, der spurgte, om jeg havde lyst til at skrive en månedig klumme", fortæller Adam Holm.
På det tidspunkt var Dansk Folkeparti, Front National og neokonservatismen i USA ved at vinde frem, og det var derfor oplagt at trække nogle paralleller til den højreradikale bevægelse i 1930’erne, som han sad og forskede i.