Dansk Magisterforening

Sådan håndterer man brok på arbejdspladsen

"Skriv din brok ned", siger Mads Lønnerup fra Supplement.

Debat Mads Lønnerup
Del artikel:

Skriv brokken ned - det er et af rådene fra brokkerøvs-eksperten Mads Lønnerup, der underviser i emnet.

Hvis brok bliver påpeget som årsag til et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så er det væsentligt at gøre noget ved, fordi et dårligt arbejdsmiljø er dyrt i sygefravær, manglende lyst til samarbejde og øgede konflikter.

Hvis det bliver afdækket som led i en APV, så er virksomheder også forpligtet til at agere på det. Samtidig er brok en del af organisationers kultur, og kultur er ikke noget, der lader sig ændre fra mandag til tirsdag. Så hvad kan man egentlig gøre på en arbejdsplads med brokkultur? Brokkerøvs-eskpert Mads Lønnerup giver 4 bud. Han er ekspert og holder oplæg i DM om arbejdsglæde i juni.    

1. Skriv brokken ned

Jeg vil anbefale virksomheden at skrive eksempler på brok ned, når de hører dem i virksomheden, Så bliver det mere konkret, hvad brokken angår. Ofte når en virksomhed mener, at de har en brokkultur, og jeg spørger dem, hvad brokken angår, så komme de sjældent med noget konkret. Så skriv brokken ned løbende.

2. Skab forståelse om brokken

Hvis det er en bestemt afdeling eller personer, så vil jeg søge at skabe en forståelse for at den måde, de agerer på, påvirker deres omgivelser. Og samtidig vil jeg undersøge, om der er bestemte tematikker, der er gennemgående.

3. Bliv bevidst om situationen

Hvis en virksomhed skal ansætte en person til et team, hvor der er en tendens til en brokkultur, så vil jeg være ærlig i ansættelsessamtalerne, og høre om personen har mod på at være med til at ændre kulturen i teamet. Så ved personen også, hvad de går indtil, og kan være den udenforstående person, der kan skabe en bevidstgørelse.

4. Erkend, at vi alle er brokkerøve

Ellers vil jeg grundlæggende forsøge at skabe større accept for, at der kan være et menneskeligt behov for brok, være nysgerrig på brokken og give brokken retning, frem for at fordømme den. Men først og fremmest vil jeg erkende, at jeg selv er en brokrøv med mellemrum, og bede mine omgivelser om, at gøre mig bevidst om det, når jeg brokker mig.

Gratis oplæg: Få mere arbejdsglæde

Arbejdsglæde er et komplekst begreb. Kom med til et gratis oplæg, hvor Mads Lønnerup giver dig ideer til, hvordan du og din organisation i højere grad kan sætte arbejdsglæde på dagsordenen.

Tidspunkt
14. juni 2022
17:00 - 19:30


Tilmeldingsfrist
12. juni 2022 - kl. 23:00

Pris
Gratis

Tilmeld dig på dm.dk

}