Dansk Magisterforening

Nyuddannede akademikere: Sæt dimittendsatsen op

Mange nyuddannede akademikere udtrykker ifølge Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA), at de oplever en negativ indre uro, og at de føler angst omkring at få det hele til at løbe rundt økonomisk. © Unsplash

Debat LONA - Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere
Del artikel:

SERIE: Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA) sætter fokus på mistrivsel blandt nyuddannede akademikere og kommer med en række anbefalinger til forbedringer. Fjerde anbefaling i serien lyder, at dimittendsatsen skal sættes op.

Ud fra nyuddannedes egne beretninger opleves dimittendsatsen som værende lav. Det gør den, fordi det kan være svært at få det hele til at løbe rundt økonomisk.

Med en husleje på 7.000 kr., hvilket er ret normalt i de store byer og en udbetaling af dagpenge på ca. 9.500 kr., går regnestykket ikke op, hvis der også skal være råd til mad, linseabonnement, forsikringer, transport, frisør, andre uforudsete udgifter, for ikke at tale om fagforening og a-kasse kontingent eller fritidsaktiviteter.

Og det er vel og mærket før den varslede dimittendforringelse som træder i kraft fra den 1. oktober 2023.

Her bliver dimittendsatsen sænket med yderligere 4.000 kr. per måned, så satsen bliver 9.500 kr. før skat for ikke-forsørgere.

Rigtigt meget tid og energi går ifølge nyuddannede akademikere på bekymringer den omkring økonomiske usikkerhed

Den lave dimittendsats går ud over nyuddannedes trivsel

Når man har så begrænset et rådighedsbeløb, kan det være svært at slappe af. Rigtigt meget tid og energi går ifølge nyuddannede akademikere på bekymringer omkring den økonomiske usikkerhed.

Det kommer til udtryk ved, at mange udtrykker, at de oplever en negativ indre uro, at de føler sig presset samt er angste omkring at få det hele til at løbe rundt økonomisk. 

I stedet for at udhule gruppens økonomiske eksistensgrundlag, mener vi i LONA, at man bør sætte dimittendsatsen op.

Det gør vi, fordi vi mener, at man alt andet lige bedre kan hellige sig jobsøgningsprocessen, når man har økonomien på plads og ikke skal bekymre sig om, hvorvidt man kan betale næste måneds eludgifter. En mere sikker økonomisk situation vil kunne skabe ro i processen med at lande et job og komme videre og dermed føre til forbedring af trivslen.

En værdig ydelse giver nemlig incitament og overskud til at træde ind på arbejdsmarkedet og give igen til samfundet.

Dermed er en stigning af dimittendsatsen en god investering i forhold til at få hele mennesker ud på den anden side igen, der også er arbejdsdygtige, når de lander deres første job, som ikke er gået ned med jobsøgningsstress, depression osv. 

En højere dimittendsats kan være vejen til større trivsel blandt nyuddannede akademikere.

Ledige akademikere mistrives

Ledige nyuddannede akademikere mistrives i stor stil. Det viser den store trivselsrapport 2021 fra Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA).

Ifølge rapporten, som udkom den 20. februar i år, har ikke mindre end 97 procent af respondenterne i større eller mindre grad følt, at deres mentale trivsel er blevet forværret under deres ledighedsperiode.

I denne serie vil LONA kigge på, hvad mistrivslen ifølge gruppen selv skyldes.

Og LONA vil komme med politiske løsningsforslag til, hvordan trivslen blandt nyuddannede akademikere kan forbedres.

}