Dansk Magisterforening

Forening for nyuddannede: Højere dagpenge vil gøre Danmark mere flittigt

"Vi bliver et flittigere og dygtigere land ved at sætte dimittendsatsen op i stedet for ned", skriver Lærke Thrysøe Nielsen og Charlotte Bengstrøm fra Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA)..

Debat LONA - Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere
Del artikel:

Regeringens udspil til en lavere dagpengesats for dimittender vil skabe et mindre ansvarligt Danmark. Sæt i stedet satsen op, så nyuddannede bedre kan koncentrere sig om at søge job, mener forening for nyuddannede akademikere.

I september fremlagde regeringen reformudspillet ”Danmark kan mere I”. Her er målet intet ringere end et grønnere, rigere, dygtigere, flittigere, ansvarligere, sikrere, retfærdigere, varmere, stærkere og friere Danmark. Og et middel til at nå målet er b.la. at nedskære dimittendsatsen med 4.000 kr. per måned, så vi lander på 9.500 kr. før skat.

Men hvordan kan det være ansvarligt at beskære satsen, når det vil betyde, at nyuddannede akademikere efter endt uddannelse kastes ud i relativ fattigdom?

Ifølge Danmarks Statistiks fattigdomsgrænse er man fattig, når man har haft en lavere indkomst end 117.000 kr. efter skat i mere end et år. Dimittender vil ifølge reformudspillet have en årsindkomst på 114.000 kr. - før skat vel at mærke. Dermed vil vedtagelsen af reformen få enorme økonomiske konsekvenser denne gruppe.

Man kan altså spørge sig selv, om det vil medføre et mere sikkert og rigt Danmark, når flere mennesker får en mere usikker tilværelse med udhulingen af deres økonomiske eksistensgrundlag.

I forvejen er dimittendsatsen de senere år reduceret fra 82 procent af dagpengemaksimumsatsen i 2015 til 71,5 procent i 2021. Derfor mener vi i LONA, at vi med reformudspillets realisering kigger ind i et Danmark, der er mindre ansvarligt over for dem, der har mindst.

Ved at give folk en værdig ydelse vil man opnå en større taknemmelighed og incitament til at give noget tilbage

Nyuddannede akademikere er ikke dem, der har mest, og derfor er det ikke retfærdigt, at det er dem, der skal betale for, at Danmark skal kunne mere. I vores optik er det langt fra de værdier, som Socialdemokratiet ønsker at præsentere med deres udspil - det er ikke kun dybt uretfærdigt, men skaber også en enorm usikkerhed.

Dimittendsatsen skal som minimum holdes på samme niveau eller hæves til et niveau, der passer til de faste udgifter nyuddannede akademikere har. Ved at hæve satsen vil vi nemlig højne sammenhængskraften mellem dem, der har, og dem, der ikke har. Se, det er varmt, det er retfærdigt, og det er et Danmark i mere balance - for ikke at tale om et mere flittigt og dygtigt land.

Vi bliver et flittigere og dygtigere land ved at sætte dimittendsatsen op i stedet for ned, fordi nyuddannede bedre kan koncentrere sig om at søge jobs og udvikle deres faglighed, når de ikke skal bekymre sig om, at få det hele til at løbe rundt økonomisk. Ved at give folk en værdig ydelse, vil man også opnå en større taknemmelighed og incitament til at give noget tilbage. Det er alt andet lige lettere at bidrage til samfundet, når man har til dagen og vejen. Og på denne måde vil vi få et Danmark der kan mere.

}