Dansk Magisterforening

Virksomhedsordningen er ikke smart – den er dyr

Lad være med at bruge virksomhedsordningen, hvis din virksomhed er lille og overskuelig, lyder det gode råd fra Hans Stokholm Kjer. For din revisor vil formentlig tjene bedre på det end dig. © Foto: privat

Debat Hans Stokholm Kjer
Del artikel:

At bruge virksomhedsordningen er ifølge Hans Stokholm Kjer endnu et af de dårligt råd, han har fået i sit arbejdsliv. For ham har den ordning været en dyr affære.

I mit arbejdsliv som selvstændig og freelancer har jeg fået mange dårlige råd. De værste deler jeg i denne serie af blogindlæg.

Det fjerde dårlige råd, jeg har på min liste handler om skat. ”Brug Virksomhedsordningen”, lød det.

Da jeg for mere en 25 år siden startede min første virksomhed – en enkeltmandsvirksomhed – havde jeg absolut ingen forudsætninger for at drive virksomhed, så jeg stolede blindt på min revisor, som desværre gav mig en perlerække af dårlige råd.

De råd, han gav, kan sagtens have været fine for andre personer i andre situationer, men for mig gav de utryghed, bekymring og omkostninger.

Hvad er virksomhedsordningen?

Jeg er, som det vist tydeligt fremgår, ikke fagperson på økonomi og bogholderi, så brug ikke min forklaring af skattetekniske detaljer som eneste grundlag for beslutninger.

Men altså virksomhedsordningen, som ofte blot kaldes VSO, er en ordning, hvor du som privatperson, der driver selvstændig virksomhed, kan forholde dig delvist, som om du drev et selskab.

Hvis du et år har et overskud i din virksomhed, som du ikke har brug for at hæve, kan du skatteteknisk opspare det i virksomheden og dermed (delvist) vente med at betale skat af det.

Det betyder, at du kan undgå at betale topskat, selvom du tjener godt, hvis altså blot du lever billigt nok og ikke hæver mere end op til topskattegrænsen. 

I dårlige år kan du så trække ekstra ud af virksomheden – op til topskattegrænsen – og nedskrive din udskudte skat. I år med underskud, kan du derfor høvle rigtig godt af skattegælden.

VSO egner sig altså til at udjævne din enkeltmandsvirksomheds overskud over årene, så du betaler så lidt i topskat som muligt. Det er lovligt og helt i orden.

Hvorfor VSO dårligt for mig?

Det lyder jo mægtig smart og er det sikkert også for nogen. Men for mig har VSO været en dyr affære.

Min første virksomhed var en ret enkel konstruktion, som fakturerede min tid til kunder, som brugte mine ydelser. Jeg ville i de første år sagtens have kunnet klare mig med en kassebog i papir til de få bilag, som gik ud og ind af virksomheden.

Da jeg senere fik en bogholder med (min bedste beslutning nogensinde), ville hun have kunnet håndtere det i sit edb-system.

Men med VSO var jeg nødt til at bruge revisoren til min virksomheds regnskab og til min selvangivelse.

Jeg har et enkelt år sparet en smule topskat, men det sparede beløb har ikke dækket mine ekstraomkostninger til revisor.

Hvis du som selskabsejer blot holder dig på lovgivningens dydige sti, bliver din personlige økonomi ikke ramt af eventuelle katastrofer i virksomheden

Sådan bliver din privatøkonomi ikke ramt

Jeg skrev i starten af indlægget, at man med VSO kan forholde sig delvist som om, man drev et selskab. Man har i princippet 100 procent adskillelse mellem virksomhedens økonomi og privatøkonomien. Lige indtil noget går galt.

For når man driver en enkeltmandsvirksomhed, hæfter man for alle risici med hele sin private formue. Inklusive hus, bil, aktier, opsparing osv.

Stifter man i stedet et anpartsselskab – et ApS – så hæfter man udelukkende for risici med den kapital, som er i virksomheden.

Hvis du som selskabsejer blot holder dig på lovgivningens dydige sti, bliver din personlige økonomi ikke ramt af eventuelle katastrofer i virksomheden.

Da jeg gik konkurs med en af mine virksomheder, var det dyrt og ubehageligt – og ikke mindst skamfuldt. Men jeg mistede hverken hus, bil eller andet. Og de penge, jeg havde fået i løn og udbytte fra min egen virksomhed, var jo i sagens natur ude af virksomheden og inde i min privatøkonomi, så de var sikret.

Den sikkerhed har du ikke i VSO.

De omvendte gode råd

Dårlige råds modsætninger vil ofte være gode råd. Så min konklusion på min erfaring med VSO munder ud i følgende to råd:

  1. Hvis din virksomhed er lille og overskuelig, så lad være med at bruge VSO. Din revisor vil formentlig tjene bedre på det end dig. Måske kommer du til at betale en smule mere i skat. Det vil så være tegn på, at du klarer dig godt.
  2. Hvis din virksomhed er mere kompliceret og rummer reelle risici, så stift et selskab. På den måde afgrænser du den risiko, du løber til det beløb, du indskyder. Hvis din virksomhed går bare nogenlunde fornuftigt, vil du efter et par måneder have udbetalt mere i løn til dig selv, end du har skudt ind i selskabet – og så er risikoen jo i princippet dækket af.

Efter min bedste overbevisning er VSO skabt af en grådig revisor med horn i panden.

}