Dansk Magisterforening

Jobopslag fra it-firmaet Atea kan koste freelancere dyrt

Atea søger en freelancer til hovedkvarteret i Ballerup - men selv om stillingen reelt er et lønmodtagerjob, søger de en freelancer, skriver Hans Stokholm Kjer.

Debat Hans Stokholm Kjer
Del artikel:

En af landets største it-virksomheder søger freelancere til en stilling, der reelt er til funktionærer - uden pension, ferie eller løn under sygdom. Det kan koste både firma og freelancer dyrt, skriver blogger Hans Stokholm Kjer.

Vær opmærksom på betingelserne, når du påtager dig arbejde på freelancevilkår. Indimellem er der reelt tale om en stilling som lønmodtager – blot uden fordelene.

Tag for eksempel dette jobopslag fra et velanset firma i it-branchen: "Atea Danmark søger en Freelance SEO/Copywriter i Ballerup".

Jeg vil ikke linke til opslaget af to grunde. Dels forsvinder det jo på et tidspunkt før dette blogindlæg, og dels vil jeg ikke hjælpe med at promovere et job under disse betingelser. Atea har nemlig opslået et ganske almindeligt lønmodtagerjob, men kræver at man påtager sig det på underleverandørvilkår.

Jeg har talt med den ansvarlige leder i Atea, og hun bekræfter, at jobbet svarer fuldstændig til en lønmodtageransættelse.

Det er risikabelt – både for Atea og dig. Den ansættelse, som Atea her foreslår, svarer nemlig ret præcist til den ansættelse, som taberen af denne retssag mod SKAT.

Atea vil have en lønmodtager uden at betale for det

Men først jobopslaget.

I headeren skriver Atea kækt: "We’re hiring".

Atea job

Alt er sat op som en ganske almindelig jobannonce, og jeg er da også snublet over den i et af mine jobopslagsfeeds.
Der beskrives, hvilke kompetencer du skal have, og hvor fedt de har det på deres team. De lægger vægt på, at alle trives med at komme på kontoret.

Alt sammen rigtig fint – hvis de søgte en medarbejder på lønmodtagervilkår.

Som selvstændige sender vi ofte et tilbud. Her skal man sende et CV for at komme i betragtning. Og en spændende ansøgning. Præcis som i andre lønmodtagersammenhænge.

Men så til det alvorlige:

”Denne stilling er i første omgang en freelance stilling på 20–24 timer om ugen”, skriver Atea og indrømmer dermed, at der netop er tale om en stilling og ikke et leverandørforhold. I et leverandørforhold er det nemlig op til leverandøren, hvor lang tid det tager at levere en aftalt ydelse. Og hvis Atea køber ydelsen på timebasis, vil antallet af timer formentlig primært være afhængigt af timeprisen.

”Det er et krav, at du kan sende os en faktura hver måned,” fortsætter de i annonceteksten.

Du skal altså enten have et cvr-nummer eller sende cpr-fakturaer. Det sidste kan du kun lovligt gøre, indtil du opdager, at du vil have en omsætning på 50.000 kroner inden for en 12 måneders periode, da du derefter skal være momsregistreret.

Med min almindelige timepris vil de 50.000 være nået midt i anden uge af underleverandørforholdet, så selv, hvis du kun tager det halve af min pris, vil du skulle være momsregistreret fra første faktura.

Vurdering: I strid med loven

Atea ikke er indstillet på at betale en almindelig konsulentpris, selvom de skriver, at "lønnen tilpasses efter dine kvalifikationer", fortalte de mig i telefonen.

Ja, Atea. Når jeg sender tilbud, tilpasser jeg betalingen efter den værdi, som jeg tilfører jer – og den værdi er ganske rigtigt tæt knyttet til mine kvalifikationer. Men som selvstændig faktura-udsendende underleverandør får man ikke løn fra Atea. Det er jo netop det, de ønsker at undgå (uden at jeg rigtig fatter hvorfor).

Lederen hos Atea afviste klart mit almindelige honorar for timebaseret specialistarbejde, som er 1300 kroner plus moms som ”alt for højt”, og hun ville ikke kommentere på, om det var to eller fire gange for højt.

Min personlige vurdering er altså, at der i Ateas tilfælde er tale om et lønmodtagerforhold i SKATs øjne, fordi det tilsyneladende lever op til SKATs vurderingskriterier på området.

  • Du arbejder efter arbejdsgiverens anvisninger
  • Du arbejder for arbejdsgiverens regning og risiko
  • Du arbejder som led i en aftale

Hvad er problemet med Ateas jobopslag?

Hvorfor er det et problem, at Atea formulerer sig lidt kluntet, når nu du bare gerne vil have opgaven?

Problemet er delt i to:

  1. Ateas problemer
  2. Dine problemer

Ateas problemer opstår, hvis SKAT vurderer, at der reelt er tale om et lønmodtagerforhold. For i det tilfælde skal Atea indeholde A-skat og betale diverse følgeomkostninger. Det er strafbart at lade være.

Ateas problemer kan også opstå, hvis du og Atea på et tidspunkt kommer i konflikt, og din fagforening går ind i sagen. Så vil de nemlig blive mødt med et krav om at stille med feriepenge, løn under sygdom, ansættelseskontrakt og alt, hvad funktionærloven i øvrigt kræver omkring en rigtig ansættelse.

Dine problemer opstår, første gang du får en sygedag. Den kommer du selv til at betale. Dit næste problem opstår, når du skal holde ferie. Hvem bestemmer, om du må holde ferie nu? Og hvem betaler dine feriedage?

Men dit største problem opstår, når SKAT opdager, at du har været momsregistreret og sendt momsede fakturaer for lønmodtagerarbejde.

Forkert ansættelse kan koste dyrt i moms og bøder

Måske har du endda trukket moms fra nogle af dine omkostninger – f.eks. til internet, computer og telefon. Da vil SKAT afgøre, at du uretmæssigt har indeholdt moms på dine fakturaer og dermed fået udbetalt et for stort beløb svarende til 20 procent af din indtægt, hvilket du derfor skal betale tilbage. Desuden har du uretmæssigt fratrukket momsen på dine omkostninger, hvilket du derfor også skal betale tilbage.

Måske er du ekstra uheldig og får lov til at betale nogle gebyrer og bøder oven i, da du jo har forbrudt dig mod loven. Og tager du sagen i retten – ligesom den sag, jeg henviser til øverst i dagens indlæg – kommer du ovenikøbet til at betale SKATs sagsomkostninger. I ovenstående tilfælde 50.000 kr. Dertil kommer dine egne udgifter til din egen advokat, som formentlig ligger på omtrent samme niveau.

Du får dertil en række andre ulemper, som selvfølgelig kan være indregnet i din timepris. Det drejer sig om forhold som pension, barsel, arbejdsskadeforsikring og ikke mindst opsigelsesvarsel. I Ateas tilfælde er opsigelsesvarslet løbende måned plus 30 dage, og funktionærloven er sat helt ud af kraft.

Så selvom det er fristende at komme med på Ateas hold af seje og kloge medarbejdere, kan det altså blive en uskøn og dyr fornøjelse.

Og så fatter jeg i øvrigt ikke, at et firma af Ateas størrelse, der ifølge cvr-registeret havde 1419 ansatte i december 2020, ikke bare ansætter en funktionær på helt almindelige vilkår. Det ville være både klogere og lettere for dem.

Atea: Vi beklager

DM Akademikerbladet har forelagt Atea kritikken. Her er HR-direktør Annette Ottos svar:

"Kære Hans

Jeg anerkender din kritik og vil gerne beklage opslaget, du refererer til. I opslaget og tilsyneladende også i den opfølgende telefonsamtale har det slet ikke været tydeligt nok, at det, vi søger, er en freelancer på konsulentvilkår, der kan hjælpe os med SEO-optimering.

Søgemaskineoptimering er et område, der er i vækst i Atea, men vi kender ikke den fremtidige organisering på området, og hvor meget det kommer til at fylde hos os. Derfor har vi ønsket at benytte freelance-ressourcer i en begrænset periode. Vi hyrer – som de fleste andre større virksomheder – dygtige freelancere og konsulenter på udvalgte områder, hvor den type tilknytning giver mening, som supplement til vores godt 1.400 medarbejdere, og vi følger naturligvis de gældende normer og regler.

Opslaget burde ikke være slået op i den daværende form, hvor det var utydeligt, hvilken type tilknytning, der er tale om. Det er blevet påtalt over for den pågældende leder, og vi kommer til at indskærpe problematikken over for alle vores ledere.

Tak for at gøre opmærksom på en relevant problemstilling – og en klar fejl fra vores side.

Venlig hilsen
Annette Otto, HR-direktør i Atea"

}