Dansk Magisterforening

Hans er vred: "Kønskvoter er en dårlig idé"

© Hans Stokholm Kjer

Debat Hans Stokholm Kjer
Del artikel:

Hans Stokholm Kjer mener bestemt ikke, at vi skal kønsdiskriminere på nogen områder – heller ikke blandt freelancetekstforfattere. Men kønsopdelte lister er altså en dårlig idé, skriver han i dette blogindlæg.

Hvis man i dagens Danmark skal have skrevet en tekst, er det vigtigt, at man sørger for at give lige mulighed for alle tekstforfattere uanset køn, race, hudfarve, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. 

Kvindelisten

Det oplevede jeg i hvert fald, da jeg forleden faldt over et opslag på LinkedIn. En kvinde har lavet en liste over kvindelige tekstforfattere på sin hjemmeside. Hun har nemlig i en rundspørge i sit netværk kun fået anbefalet ni mænd over for den ene kvinde, hun selv kender, og hun konkluderer på den baggrund, at der er behov for at udbrede kvindelige tekstforfatterreferencer ”for at udligne 90/10-fordelingen”, som hun beskriver det. 

I et opslag på LinkedIn hylder en kvindelig tekstforfatter som optræder på listen, initiativet med ordene:  

”Mangler du en dygtig, dansk tekstforfatter?  Her er en liste over knivskarpe, kvindelige copywriters, som du kan finde lige her.” 

Det er en virkelig dårlig idé af en række grunde. 

Skriver kvinder kvindelige tekster?

For det første er du som kunde ikke sikret en feminin vinkel på teksten, blot fordi du vælger en kvindelig tekstforfatter. Hvis du har brug for en feminin vinkel, skal du fortælle det til din professionelle tekstforfatter, og så skal han, hun eller de, nok sørge for det. Faktisk er en af de vigtigste egenskaber ved en professionel tekstforfatter, at man kan tilpasse teksten til målgruppen. Derfor har ingen kunder brug for at kende tekstforfatterens køn. 

Når jeg tænker tilbage på, hvem af tekstforfatterne, der var mest produktive og knivskarpest, så må jeg indrømme, at der dukker flest kvindenavne op i min hukommelse.

Hans Stokholm Kjer

Er kvinder knivskarpe?

Den aktuelle liste over knivskarpe, kvindelige copywriters er ukurateret. De eneste tre kriterier, man skal opfylde for at komme på listen er, at man er kvinde, er tekstforfatter og har en profil på LinkedIn. Så hvis en 13-årig skolepige opretter sådan en profil, er hun altså sikret en plads på listen over de knivskarpe.
Der findes et væld af knivskarpe kvinder – også på listen – men man er ikke sikret knivskarphed blot ved at vælge fra en ukurateret liste.

Er problemet reelt?

Der er masser af fag, hvor kønsfordelingen er skæv. Det er efter min mening selvfølgelig problematisk. Men lige i tilfældet tekstforfattere oplever jeg nærmere en skæv fordeling til fordel for kvinderne. Jeg har tidligere drevet et tekstbureau, hvor vi havde rigtig mange freelancetekstforfattere tilknyttet, så mit tekstforfatternetværk er rigtig stort og opbygget gennem mange år. Inspireret af kvindelisten lavede jeg en liste over mine tekstforfatterkontakter og gav mig til at tælle køn (baseret på tekstforfatternes navne). I mit personlige tekstforfatternetværk er 58 procent kvinder.

Når jeg tænker tilbage på, hvem af tekstforfatterne, der var mest produktive og knivskarpest, så må jeg indrømme, at der dukker flest kvindenavne op i min hukommelse. Når jeg dertil tænker over, hvem jeg har anbefalet til tekstforfatteropgaver, siden jeg lukkede tekstbureauet, kan jeg faktisk kun komme i tanker om kvinder.

Jeg er klar over, at min opgørelse er lige så uvidenskabelig som kvindelisteredaktørens, men datasættet er væsentligt større, og jeg har personligt testet samtlige ”mine” tekstforfattere, så der er ingen sløve iblandt.
Ifølge en artikel i Akademikerbladet udgør kvinderne på landets journalistiske uddannelser i 2020 mellem 56 og 80 procent. Det giver selvfølgelig stadig ikke et entydigt billede af den aktuelle situation på tekstforfattermarkedet, men jeg tør godt tage det som en form for indikation af, at der ikke er nogen 90/10-problematik på dette område – i hvert fald ikke til mændenes fordel.

Så selv hvis en liste over upriviligerede havde været en god idé, så ville den i dette tilfælde ikke tjene sit påståede formål.

Men her kommer det værste

Mit gæt er (og jeg har ikke tænkt mig at undersøge det dybere med andre metoder end gætværk), at der er andre upriviligerede grupper end kvinder, som er stærkt underrepræsenterede i det samlede korps af tekstforfattere, som skriver på dansk. Baseret på navnene på både min egen liste og på kvindelisten, gætter jeg på, at fx personer med anden etnisk baggrund end dansk er stærkt underrepræsenteret.

Jeg forventer heller ikke at finde mange blinde eller personer med cerebral parese i korpset – ganske enkelt fordi de ofte vil have praktiske ulemper i arbejdet i forhold til personer uden disse karakteristika (ikke dermed sagt, at de ikke ville kunne løse opgaven).

Så hvis en kvindeliste på tekstforfatterområdet er en god idé, må den logiske konsekvens være at lave masser af lister over masser af underrepræsenterede karakteristika.

Hvornår kommer bøsselisten, døvelisten, kommunistlisten, 50+-listen eller for den sags skyld jødelisten? Og hvis disse lister – og de deraf naturligt affødte lister inden for andre brancher – endelig blev offentliggjort, hvordan ved vi så, at de kun ville blive brugt i den ånd, de er tiltænkt?

Hvordan kunne lister over ”taxichauffører med hvid hud” eller ”venstreorienterede skolelærere” fx bruges?

Stop kønsdiskrimination

Misforstå mig ikke. Jeg mener bestemt ikke, at vi skal kønsdiskriminere på nogen områder – heller ikke blandt freelancetekstforfattere. Men lister over upriviligerede typer er altså en dårlig idé. Langt bedre er det at lave blinde tests.

Jeg har personligt deltaget i en blind test, hvor en flok tekstforfattere konkurrerede om en opgave for et af landets største smykkefirmaer. Der skulle skrives unikke tekster om mere end 1500 varenumre, og målgruppen var defineret som kvinder mellem 18 og 40 år. Skudsmålet over mine og en konkurrents prøvetekster lød: ”Den ene skriver meget mekanisk, mens den anden skriver langt mere til følelserne. Jeg gætter på, at den sidste er en kvinde." Og derfor vandt jeg opgaven.

Som bureauejer har jeg haft kvinder til at skrive om fodbold, Formel 1, tømrerarbejde og investering med mænd som målgruppe. Og de har gjort det fabelagtigt godt. Ikke fordi de var kvinder, men fordi de var (og er) dygtige og professionelle.

Men altså

Hvis du har brug for en tekstforfatter og lægger vægt på, at vedkommende er uprivilgeret, skal du gå uden om dem, der optræder på listen herunder. Hvis du selv vil på listen, kan du – helt uden nogen form for kuratering – skrive dig op i kommentarfeltet.

Liste over privilegerede tekstforfattere (skam dig, hvis du bruger dem):

  1. Hans Stokholm Kjer
}