Dansk Magisterforening

DM Offentlig: Her er vores 5 visioner for DM

Debat Anne Pors Eriksen
Del artikel:

Vi ønsker et DM, som bygger videre på de gode ting og tager fat, hvor der stadig er mangler, skriver Anne Bisgaard Pors Eriksen og Sune Bach, der er formand og næstformand i DM Offentlig.

1. Fremtidens arbejdsliv

Fremtidens arbejdsliv byder på forandringer. Det kan vi se allerede nu, og vi kan endda sætte ord og navn på flere temaer.

Det handler om fleksibilitet; en ny form for struktur på arbejdslivet. En mere individuelt baseret indretning af arbejdslivet. Det handler om længere tid på arbejdsmarkedet; et længere arbejdsliv og til at kunne holde til at være på arbejdsmarkedet i længere tid. Et længere arbejdsliv kræver både nye måder at indrette arbejdslivet på, men også selve livet.

Vi skal have ordentlige forhold og vilkår for seniorer, for livsfaser og fleksibilitet til at være både i livet og arbejdslivet.

2. Fagforening for alle

For mange medlemmer er der rigtig langt i en travl hverdag, ikke bare til Akademikerhuset på Peter Bangs Vej, men til alle fysiske møder.  Grundet corona er vi blevet tvunget til at lave virtuelle arrangementer, og det har givet en masser erfaringer. I de kommende år vil det være naturligt, at flere medlemsarrangementer bliver helt eller delvist virtuelle, så vi kan få flere med. Det kan være et af værktøjerne til at bringe fagforening og medlemmer tættere sammen.

Vi ønsker at gøre fagforeningen nærmere og relevant for alle vores medlemmer. Det betyder nemmere adgang til arrangementer, til nemmere rådgivning, øget understøttelse af tillidsrepræsentanter og ikke mindst besøg på arbejdspladser og kontakt til medlemmer.

DM skal være en fagforening tæt på medlemmerne i hele deres arbejdsliv.

Medlemmer skal kunne involvere sig i de elementer, som de brænder for; om det så er klima, ligestilling, hjemmearbejde eller arbejdsmiljø

Anne Bisgaard Pors Eriksen og Sune Bach, formand og næstformand i DM Offentlig

3. Medlemsengagement

I løbet af de sidste år er der blevet dannet en hel række netværk i DM. Både geografiske, baseret på specifikke fagligheder og for interesser. Vi hilser dem alle sammen velkommen og håber, at de folk, som engagerer sig i netværkene, vil fortsætte deres fantastiske engagement. Vi kan naturligvis ikke være med alle steder, men vi har flere gange haft brug for den viden og de tanker, som bliver gjort i netværkene. Tak for at gøre os alle klogere.

For at DM kan blive en endnu stærkere fagforening bliver vi nødt til at skabe plads til at alle, som ønsker det, kan være aktive. Derfor skal medlemsinvolveringen øges og bidrage til udviklingen af DM. Medlemmer skal kunne involvere sig i de elementer, som de brænder for, om det så er klima, ligestilling, hjemmearbejde eller arbejdsmiljø.

4. En stærkere fagforening

Ude lokalt deler vi ofte hverdag med medlemmer fra andre fagforeninger. Derfor glæder vi os over samarbejdsaftalen med JA og DSL, som på arbejdspladser såsom Naturstyrelsen og de kommunale miljøadministrationer forhåbentlig kan danne grundlag for styrket medarbejderindflydelse. Lad os se, om ikke det kan lade sig gøre på flere områder.

5. Næste overenskomst

Flere af os har set ud på sygeplejerskernes kamp her i 2022 og haft stor sympati for dem. De står også med for dårlige arbejdsforhold og et ansvar for dele af den offentlige sektor, som ikke afspejler sig i deres vilkår.

Vi tillader os også at blive klogere af det, som de står i nu. Det er ikke realistisk at få noget igennem som enkeltorganisation, og der er brug for, at fagbevægelsen står sammen og kræver forbedringer for alle lønmodtagere. Vi anerkender både behovet hos rengøringsmedarbejderen, murerarbejdsmanden og sygeplejersken for bedre arbejdsforhold og løn og regner med, at de også anerkender de krav, som vi vil medbringe til næste overenskomstforhandlinger.

Forbedringer for alle vil naturligvis også være forskellige forbedringer, men fælles er det, at vi ønsker at støtte hinanden og bakke hinanden op i de respektive krav. Det er gensidig solidaritet og vejen frem for bedre vilkår for alle.

Til næste overenskomst er det for os vigtigt at fokusere på fremtidens arbejdsliv, på seniorer, på fleksibilitet og ikke mindst løn og pension. Det er til stadighed vigtigt, at inflationen ikke udhuler vores løn og pension, og derfor er det vigtigt at værne om reallønnen til overenskomstforhandlingen.

Vi ser dog også en øget vigtighed i at sikre andre og flere rettigheder for akademiske medarbejdere i det offentlige. Vi har brug for fleksibilitet for at holde til det lange arbejdsliv, men også for at øge vores individuelle muligheder. Det er fleksibilitet i arbejdslivet, men også fleksibilitet mellem løn og frihed. Nogen steder kan vi lade os inspirere af fremsynede private virksomheder.

}