Dansk Magisterforening

Demokrati og kampen for indflydelse på egne forhold

© Foto: Rasmus Kongsgaard

Camilla Gregersen, forperson for DM
Del artikel:

Vi skal passe på vores demokrati ved at bruge det. Ellers visner det. Sådan skriver Camilla Gregersen i sin leder op til valget i DM dette efterår.

I sidste uge meldte Københavns Universitet ud, at der skal fjernes 1.600 studiepladser på universitetet som følge af Folketingets af tale om udflytning eller fjernelse af pladser. De øvrige universiteter kommer i de kommende uger og måneder også til at lancere planer om udflytning og nedskæring af pladser. Samtidig skal erhvervsakademierne rundtom i landet skære ned, fordi der skal være færre udenlandske studerende på de uddannelser.

Det, der kendetegner den politiske af tale om udflytning, er, at der ikke var en proces, hvor politikere, organisationer og institutioner kunne lægge en plan sammen forud for af talen. Det er ærgerligt - også demokratisk. For demokrati er ikke skåltaler den 5. juni.

Demokrati handler om medindflydelse. Vi skal passe på vores demokrati ved at bruge det. Ellers visner det.

Det samme princip gælder på arbejdspladserne. Den danske model er ikke kun, at de store organisationer forhandler lønstigninger. Hjertet i modellen er samarbejdet i det daglige. I fælles respekt for de fælles interesser, men også de modsatret tede interesser, der kan være på en arbejdsplads. Det giver de bedste resultater og størst dedikation, hvis man giver de ansat te medindflydelse på egne forhold. Det gælder på både små og store arbejdspladser.

Det betyder faktisk noget, hvem der vælges

Camilla Gregersen, formand i DM

Der er også en demokratisk proces i DM lige nu, hvor der er valg til hovedbestyrelsen og sektorerne. Vores medlemsdemokrati er vigtigt, og jeg håber, at mange vil stemme! Det betyder faktisk noget, hvem der vælges. Selv er jeg blevet genvalgt som formand. Jeg vil gerne bruge mine kræfter de næste tre år i medlemmernes tjeneste på at skabe respekt om vores medlemmers arbejde.

Det siger jeg, fordi fx administrativt ansatte i kommuner og konsulenter i COWI, Rambøll m.m. ofte bliver nedgjort. Det er der ingen som helst grund til! De udfører vigtigt arbejde, som samfundet har brug for.

Alt for mange har også købt den gamle fortælling om, at humaniora er en billet til arbejdsløshed. Men humanisterne er ved at indtage nye brancher, bl.a. inden for it-området, uddannelserne er mange steder ændret, og flere bliver iværksættere. Vi skal tegne en ny, succesrig fortælling om humaniora.

På scienceområdet er der generelt et godt omdømme, og alle taler heldigvis positivt om STEM. Men medlemmernes viden kunne bruges meget mere, når det kommer til miljø-, klima- og trafikområdet, ligesom det er oplagt at opret te en it-havarikommission. Scienceområdet er åbenbart heller ikke vigtigere, end at skandalen om Niels Bohr-bygningen skal tørres økonomisk af på uddannelse og forskning.

DM har en opgave med at sikre, at viden kommer i spil, og at der er respekt om alle uddannelser og fagligheder, så vi sammen kan kvalificere beslutninger både på arbejdspladser og i samfundet. Der skal være et levende demokrati med inddragelse af viden, fordi det giver de bedste resultater.

}