Dansk Magisterforening

Brug nytåret til at sparke gang i netværket

Karrierebloggen
Del artikel:

"LinkedIn – og netværk i det hele taget – er ikke et spørgsmål om at ”være der” eller have en profil. Det er helt centralt at lære at bruge netværket", skriver Karen Plenge Johansen i denne udgave af Karrierebloggen, som skiftende karrierekonsulenter i Dansk Magisterforening står bag.

En god kollega beder mig ofte om at styre min hang til store superlativer. Men når jeg tænker på, hvad et godt netværk kan bidrage til i min karriere og i mit liv (sgu!), så er begejstringen svær at dulme: jeg ELSKER at netværke! Lad mig involvere dig i lidt forhistorie:

I november kom jeg tilbage til arbejde efter en barsel, hvor stikket har været trukket på alt, og dermed også på alt arbejdsmæssigt. Som det sædvanligvis er, når nybagte forældre skal finde deres plads på de arbejdsmæssige hylder igen, så er de første mange dage totalt i kursiv. Langsomt begynder hjernen dog at huske, opfange og opdage igen. Så langt så godt.

Jeg havde dog stadig misset ti måneders nyheder i min branche. Nyheder, som jeg formodentlig sagtens kunne opsnappe undervejs i min daglige gøren og laden, og som der umiddelbart ikke fandtes noget quick fix til. Eller hvad?

I sin tid oprettede jeg en LinkedIn-gruppe for akademiske karrierekonsulenter. Stille og roligt er gruppen nu nået en størrelse på lidt over 300 medlemmer. Et fællesskab af fagfolk, der arbejder med præcis det samme eller nært beslægtede som jeg. Konkurrenter på papiret. Kolleger i ånden.

I en post til gruppen efterspurgte jeg – med en henvisning til det trækkede stik – til gruppemedlemmernes faglige refleksion over året, der gik. Hvad har været de vigtigste begivenheder? Hvilke nye metoder har de benyttet sig af? Hvad er de nyeste tendenser? Hvad er der sket politisk, økonomisk og teknologisk, som er vigtigt for vores fag? Hvad er det faglige nytårsforsæt for 2016? Sådan noget… Og sikke en fest! Sikke et nytårsfyrværkeri af tips, ideer, tanker, refleksioner, bekymringer. Fra de mest passionerede branchefæller og ”konkollegaer”.

Og her kommer pointen: LinkedIn – og netværk i det hele taget – er ikke et spørgsmål om at ”være der” eller have en profil. Det er helt centralt at lære at bruge netværket. For samtidig med at jeg fik en hel masse foræret, og fagligt kan gå dygtigere i gang med mit arbejde, så jeg har naturligvis også positioneret mig og vist flaget som fagperson. Der er ingen tvivl om, at jeg fik en masse foræret her. Men alle de, der bidrog til tråden, ved naturligvis, at det næste gang vil være dem, der bliver berigede. Noget for noget.

Min anbefaling til dig, der gerne vil udvikle dig i dit arbejdsliv, er: kom nu i gang med netværkeriet! Hav en fin profil på LinkedIn, men drop den evige finjustering af kommaer og faglige italesættelser. Opdag en verden af fagfolk, som er passionerede omkring det samme som du eller lad dig inspirere til helt nye karriereveje. Skriv til folk i første og andet leds netværk for at opdyrke netværk til dine næste karriereskridt, og undersøg, om der er grupper af folk, der er passionerede omkring de samme spørgsmål som du. Og deltag, deltag, deltag!

Godt nytår i netværket!

Karen Plenge Johansen, karrierekonsulent, Dansk Magisterforening
}