Dansk Magisterforening

3 datoer du som virksomhedsleder skal forholde dig til. Nu!

Arkivfoto. Ejer af konsulentvirksomheden Validate Consult Anders Graabæk kommer her med nogle gode råd til, hvordan du som iværksætter eller virksomhedsleder kommer igennem endnu en nedlukning. © Foto: Madison Yocum/Unsplash

Debat Anders Graabæk
Del artikel:

Corona-epidemien har nu for anden gang i år kastet danske virksomheder og iværksættere ud i usikkerhed og kamp for overlevelse. Virksomhedsledere skal være opmærksomme på tre vigtige datoer, skriver vores blogger Anders Graabæk.

Den første vigtige dato, du skal huske, er den 16. december 2020. Den dato markerer årets anden store nedlukning, og det er den eneste dato, vi kender med sikkerhed lige nu.

Den anden vigtige dato markerer slutningen på den hårde nedlukning af din branche. Den kender vi ikke endnu. Derfor skal du lave tre estimater. Best case sætter du nedlukningens ende til 3. januar, som annonceret af regeringen. Worst case sætter du den til april/maj, hvor influenzasæsonen normalt slutter.

Til sidst laver du et bud på, hvornår du ud fra din mavefornemmelse, din erfaring fra sidst og ikke mindst ud fra din indsigt i egen branche tror, at nedlukningen slutter. Der er kæmpe forskel på at være nedlukket i et par uger og i et par måneder. Skulle det værste være tilfældet, er det kritisk at udnytte den mellemliggende periode til at omstille forretningen. Som reference kan du besøge denne tidslinje over krisen.

Hvis din virksomhed skal overleve, skal den tilpasses den nye virkelighed

Den tredje dato, du skal overveje at markere, er enden på krisen. Altså når vaccinen så småt er distribueret, og alle restriktioner er ophørt.

Datoen kalder du for "new normal". Verden er forandret. Dine kunders adfærd er forandret. Mange er blevet mere digitale, nogle mere samfundssindede, andre mere konspiratoriske, osv., osv. Hvis din virksomhed skal overleve, skal den tilpasse sig den nye virkelighed. Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og den amerikanske læge og immunolog Anthony Fauci estimerer begge datoen til at ligge i slutningen af 2021. Det er nok det mest kvalificerede bud, vi har for nuværende.

Der er ikke råd til at vente på, at det går over, eller satse på, at verden vil være den samme, når der åbnes op igen

Fra afvikling til udvikling

Du har nu tre tidshorisonter, som du kan udvikle din virksomheds forretningsmodel efter. Hvis dine kunder kan købe, og du kan levere, så fortsætter du. Hvis dette ikke er tilfældet, så udvikler du. Sørg for at forblive synlig, så dine kunder ikke glemmer dig. Rekrutér venner, familie, kunder og samarbejdspartnere (eller en forretningsudvikler) til at gennemtænke situationen og de mulige løsninger på både den kortsigtede og mellemlange bane.

Nedlukningens første konsekvens er, at en masse aktiviteter skal afvikles. Der skal (igen) gøres status på økonomi og orienteres i hjælpepakker. Men derefter skal du i gang med udviklingen. Der er ikke råd til at vente på, at det går over, eller satse på, at verden vil være den samme, når der åbnes op igen. De der står stille under nedlukningen får det svært, mens de der udnytter tiden til at genbesøge deres virksomhedes formål, forretningsmodel, strategi og organisering får mulighed for at genvinde initiativet.

Modangreb

Det er en mørk tid, og der er risiko for at blive mismodig. Derfor skal du holde dig aktiv. Vi blæser alle som fjer i vinden lige nu, og krisen fratager os kontrol over vores liv, hvem vi ses med og hvordan vi driver vores virksomheder. Men vi er ikke kommet så langt for at give op nu. Vi skal langsomt tilkæmpe os kontrollen igen. Vi skal til modangreb.

Krisen har ikke ændret på, at du stadig er dygtig, kreativ og visionær. Lad ikke krisen fratage dig din drivkraft. Forudsætningen for at overleve er, at du omstiller dig selv og din virksomhed. Du skal finde en forretningsmodel, der passer til en ny virkelighed. Det tager tid, og det kan kræve mere end et forsøg. Derfor: Jo før, jo bedre.

Med ønsket om god jul til alle iværksættere, virksomhedsejere, virksomhedsledere og alle andre der nu igen må lide under nedlukningen.

}