Dansk Magisterforening

Vi skifter job som aldrig før: ”Jeg kan ikke vente på at udleve mine drømme”

Over én million danskere har skiftet job den seneste år. En af dem er Sidsel Birk Hjuler, som er skiftet fra et drømmejob til en nyt drømmejob. © Foto: Mette Frandsen

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Sidsel Birk Hjuler gik fra det ene drømmejob til det næste efter at have brugt et halvt år på at cykle 5000 km langs Middelhavet. Rekordmange danskere skifter job.

”Jeg havde drømmejobbet og derfor svært ved at se, hvad mit næste karrieremæssige træk skulle være. Så jeg sagde mit job op og tog på en halvt års lang cykelrejse med min kæreste langs Middelhavskysten fra Athen til Portugal. Det var en vild følelse at sige op og så ikke have nogle kort på hånden overhovedet”.

I 2022 opsagde 39-årige Sidsel Birk Hjuler sit drømmejob som sekretariatsleder for supercykelsti-samarbejdet var det for at udleve en af sine personlige drømme.

”Det føltes meget kontraproduktivt at opsige mit job, for jeg knuselskede mit arbejde og følte, at jeg kunne blive ved der for evigt. Men jeg har mange andre drømme i mit liv og vil også på eventyr. Jeg mistede en onkel, som blev bare 41 år, og det er stadig meget present for mig. Jeg fylder selv 40 i år og derfor kan jeg ikke vente på at udleve alle mine drømme – jeg vil prøve dem af nu”, fortæller hun.

Det føltes meget kontraproduktivt at opsige mit job, for jeg knuselskede mit arbejde og følte, at jeg kunne blive ved der for evigt

Sidsel Birk Hjuler, global lead of active mobility, Buro Happold

En tredjedel af arbejdsstyrken skiftede job

Rekordmange danskere gør som Sidsel og finder nyt arbejde.

I perioden januar 2022 til januar 2023 fik 1.051.546 danskere nyt arbejde, viser tal fra Jobindsats.dk, der hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).   

Dermed skiftede over en tredjedel af den danske arbejdsstyrke arbejde det seneste år, og det er ny rekord – til trods for energikrise, stigende inflation og krigen mod Ukraine. 

”Vi har altid haft en høj mobilitet på det danskere arbejdsmarked. Det gælder især for de yngre generationer. Men det er overraskende, at tallet er så stort”, siger Bent Greve, som er professor og velfærds- og arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet.

Han påpeger, at den danske ledighed stadig er meget lav. I de første fire måneder af 2023 har ledigheden ifølge Danmarks Statistik ligget uændret på 2,8 procent af arbejdsstyrken.

Mens der ikke var mange, der skiftede job under corona, hvor samfundet lukkede ned, er det derimod sket i en nærmest eksplosiv grad bagefter. Det har givet en forsinkelseseffekt, der sammen med et åbent jobmarked, nu giver denne udvikling.

Der er desuden kommet mere ro på verdensøkonomien, end man regnede med, mens de private overenskomster herhjemme landede uden den store uro, som mange ellers havde frygtet.

”Det har alt sammen givet forbrugerne lidt mere tro på, at de har penge i lommen den kommende periode, og det opretholder det private forbrug. Det betyder, at der har været flere jobåbninger end tidligere, og det gør det også mere attraktivt at skifte arbejde”, siger Bente Greve.

Sidsel Birk Hjuler cyklede 5000 km. langs Middelhavets kyst med sin kæreste, mens hun tænkte over, hvad hendes næste karrieretræk skulle være. © Foto: Privat

Joboptur i fagforening

Sidsel Birk Hjuler, som er kandidat i moderne kultur fra Københavns Universitet, var parat til at tage job i et supermarked, hvis der ikke var andet at få efter cykeleventyret. Det blev aldrig aktuelt.

Et opslag på LinkedIn førte de næste måneder Sidsel til mange kaffeaftaler med potentielle nye arbejdspladser. Og i starten af 2023 landede hun et nyt drømmejob som global lead of active mobility i konsulentvirksomheden Buro Happold. Her skal hun igen arbejde med grøn mobilitet, men denne gang på det internationale marked.

Da Sidsel Birk Hjuler styrtede rundt til kaffeaftaler med potentielle nye arbejdsgivere, endte hun med at få rådgivning og gode praktiske fif fra sin fagforening DM.

Også her kan man mærke, hvordan udviklingen på jobmarkedet er gået fra ”total krise under corona til total joboptur”, fortæller karriererådgiver Mads Løkke Rasmussen.

”Alle de vilde forudanelser om, at inflationen ville føre til jobstop, er ikke sket. Det generelle billede er, at det brede akademikerjobmarkedet ser virkelig godt ud. Vi oplever en del medlemmer, der må vælge mellem flere jobtilbud. Og så taler vi jo ikke engang med dem, som har det allerfedest og bare skifter job uden vores hjælp”, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Det er overraskende, at tallet er så stort

Bent Greve, professor og velfærds- og arbejdsmarkedsforsker, Roskilde Universitet

Søg nyt job når du er glad

Man hører ofte om faren ved at fremstå som en flakker, der skifter arbejde for ofte. Den frygt kan man ifølge Mads Løkke Rasmussen dog ofte feje af bordet.

”Det kan i de fleste tilfælde bedre betale sig at skifte job og løbe risikoen for at komme til et kedeligt eller stresset arbejde. For i de fleste tilfælde fører et jobskifte til flere åbninger, man øger sin markedsværdi, og man ender i langt de fleste tilfælde også med at blive gladere”, siger karriererådgiveren.

Ren karrieremæssigt er det ifølge Mads Løkke Rasmussen godt at søge nyt job, når man er glad og i overskud og ikke først, når man er træt af arbejdet.

”Vi kan have en grim tendens til at blive hængende på jobbet. Så ender man med at blive trist og erodere sin egen markedsposition. Så hellere skifte arbejde efter to eller fem år, når legen er god”, siger Mads Løkke Rasmussen og understreger:

”Har man det som blommen i et æg på sit job, så er der måske slet ikke grund til at skifte for at udvikle sig og øge sin markedsværdi – så længe man bliver med åbne øjne”.

Sidsel Birk Hjuler har allerede gjort op mig sig selv, hvad der skal til for, at hun skifter job endnu en gang.

”Så længe jeg har en nysgerrighed, så bliver jeg i arbejdet. Når jeg begynder at blive den type, der siger: Nej, det har vi prøvet før, så er det tid til at komme videre. Hvor lang tid det tager, ved jeg ikke. Men de sidste gange to gange har det jo taget fem år nærmest på datoen, så nu må vi se, om det bliver tilfældet igen”, griner hun.

}