Dansk Magisterforening

Topforhandler om overenskomstforhandlinger: Slut med at holde igen på lønnen

Onsdag den 4. januar var der pressebriefing i Industriens Hus forud for starten på overenskomstforhandlinger 2023 for 600.000 privatansatte. © Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Det skal ifølge topforhandler for lønmodtagere Claus Jensen være slut med at acceptere tilbageholdenhed på lønnen, når der i foråret skal landes en ny overenskomst for 600.000 privatansatte.

Onsdag blev overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte skudt i gang. Det skete i Industriens Hus for omkring 230.000 ansatte på industriens område.

Og ifølge topforhandlere på begge sider af forhandlingsbordet er det ualmindelige svære forhandlinger, der venter forude.

”Vores medlemmer har en forventning om, at vi sender et signal om, at løntilbageholdenheden er slut”, lød det på et pressemøde onsdag fra Dansk Metals topforhandler Claus Jensen.

Han pointerer, at inflationen har betydet, at lønmodtagerne har mistet købekraft, og at de derfor vil gå benhårdt efter særligt lønstigninger ved forhandlingsbordet.

”Når vi er ude at tale med vores medlemmer, så oplever de et kæmpestort reallønsfald. Virksomhederne har tjent godt med penge de seneste tre år samtidigt med, at de har holdt igen med lønnen”, siger Claus Jensen.

I et opslag på sin Facebookside uddyber Claus Jensen, at lønmodtagerne er blevet hårdt ramt af den høje inflation.

"På kun ét år er reallønnen blevet sat 4 år tilbage. Det er helt uacceptabelt. Især når vi kan se, at virksomhederne ikke har holdt igen med deres egen polstring. Vi skal have indhentet den nedgang i reallønnen inden for få år".

Vores medlemmer har en forventning om, at vi sender et signal om, at løntilbageholdenheden er slut

Claus Jensen, formand, Dansk Metal

Store sværdslag venter om bedre løn

Men med historisk store prisstigninger og usikre økonomiske prognoser bliver det ikke uden store sværdslag at nå frem til netop lønstigninger.

Det pointerer chefforhandler for arbejdsgiverne, Lars Sandahl Sørensen, som er direktør i Dansk Industri.

”I år er det naturligvis en helt særlig situation. Det skyldes ikke mindst det økonomiske bagtæppe, men også den sikkerhedsmæssige situation vi står i. Verden omkring os er præget af massiv usikkerhed”, siger Lars Sandahl Sørensen og pointerer:

”Der er historisk mange ubekendte i de her forhandlinger - også mange flere end normalt. Hvem kender det præcise renteniveau om seks måneder”.  

}