Dansk Magisterforening

De er universitetets største klimasyndere: Nu skal SUND´s laboratorier reducere klimaaftrykket

”Mange forskere på SUND har et grønt hjerte, men tiden er i forvejen presset. Derfor skal de grønne processer være forholdsvist overkommelige og let tilgængelige”, siger Nikoline Borgermann, leder af LEAF-programmet. © foto: Københavns Universitet

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Gennem Tjeklister, exitprotokoller og koordinerede indkøb af kemikalier og udstyr skal laboratorierne på KU SUND til at mindske forbruget af reagenser, kemikalier og udstyr.

I ét år har flere end 1200 ansatte på Københavns Universitets fakultet SUND været involveret i et program, der skal nedbringe fakultetets klima-aftryk.

Det er især laboratorie-praksisser, der er i fokus i det såkaldte LEAF-program, som pt. involverer cirka en tredjedel af medarbejderne, der arbejder i laboratorier.

Målet er at nedbringe affaldsmængder, sænke strøm- og vandforbrug samt at finde mere bæredygtige måder at bruge produkter og udstyr på.

Det er Nikoline Borgermann, der - foruden at være biokemiker med egen virksomhed - står i spidsen for at implementere LEAF-programmet. Laboratorierne er det oplagte sted at sætte ind, hvis man vil arbejde med bæredygtighed på universitetet, forklarer hun.

”De er langt de største klimasyndere. Affaldsmængderne er enorme, det samme er deres forbrug af vand og energi. Samtidig skrotter laboratorierne i stor stil kemikalier, der kan genbruges og udstyr, som andre kunne få glæde af. Alle materialerne til centrifuger, inkubatorer og shakers kommer jo  fra ét sted”, siger Nikoline Borgermann.

 

De er langt de største klimasyndere. Affaldsmængderne er enorme, det samme er deres forbrug af vand og energi

Nikoline Borgermann, biokemiker og bæredygtig forskningsrådgiver

Processer skal være overkommelige

To dage om ugen er hun fysisk til stede på fakultetet, hvorfra hun selv tog sin ph.d. i biokemi i 2019. Hun oplever, at LEAF er blevet vel modtaget.

”Mange forskere på SUND har et grønt hjerte, men tiden er i forvejen presset. Derfor skal de grønne processer være forholdsvist overkommelige og let tilgængelige”, siger program-koordinatoren.

De involverede er blevet introduceret til LEAF-programmets skabeloner, fx en exit-protokol, som sørger for, at man har overblik over over de ressourcer og materialer, der efterlades, når en ansat forlader laboratoriet permanent.

”Protokollen sikrer, at færre prøver og kemikalier “bliver væk” eller bare smidt ud. Det svarer lidt til at undgå madspild”, forklarer Nikoline Borgermann.

Det er vigtigt, at den enkelte medarbejder selv har lyst til at gå ind i indsatsen for et mere bæredygtigt arbejdsmiljø

Bente Stallknecht, dekan, Københavns Universitet

Dekan: LEAF-program skal længere ud

Indsatsen på SUND er et stort skridt på KU´s vej til at nå målsætningen om at reducere universitetets klimaaftryk med 50 procent frem til 2030.

Det siger dekan på SUND, Bente Stallknecht.

”Der er masser af lavthængende frugter på de våde fakulteter. Senest har vi etableret en genbrugsshop med laboratorievarer og brugt udstyr. Det er også på tale, at vi på længere sigt her på stedet selv skal kunne sætte udstyr i stand, der går i stykker”, siger Bente Stallknecht.

Dekanen håber, at LEAF-programmet vil brede sig til andre fakulteter.

”Min kollega på SCIENCE er netop ved at kigge på, om LEAF-certificeringen kan udbredes i SCIENCEs laboratorier. Herudover undersøger vi på SUND, om vores tandlægeklinik og to dyreklinikker også ved hjælp af LEAF-principperne kan reducere deres klimaaftryk", uddyber Bente Stallknecht.

Det er frivilligt, om de ansatte vil deltage i LEAF-programmet, og dekanen har ingen aktuelle planer om at gøre deltagelsen obligatorisk.

”Det er vigtigt, at den enkelte medarbejder selv har lyst til at gå ind i indsatsen for et mere bæredygtigt arbejdsmiljø. Til gengæld tror jeg, at konceptet langsomt vil blive bredt ud helt af sig selv. Det er jo også et krav fra de studerende”, siger Bente Stallknecht.

FAKTA om LEAF

LEAF står for Laboratory Efficiency Assessment Framework og fokuserer på effektivitet i bred forstand.

Udover at reducere klimaaftrykket af laboratorier bidrager LEAF til god laboratoriepraksis og hjælper laboratorier med at spare tid og penge.

LEAF er udviklet af University College London (UCL), og 23 institutioner har været med til at teste og optimere det. LEAF-ordningen bruges i øjeblikket af mere end 70 offentlige forskningsinstitutioner i 10 forskellige lande, herunder Østrig, Tyskland og Holland. KU er det første universitet i Skandinavien, som implementerer programmet.

Kilde: Københavns Universitet

}