Dansk Magisterforening

Antallet af langtidsledige er det laveste i 17 år

Ledigheden i Danmark er ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) stadig så lav, at den giver Danmark er stærkt fundament i de usikre tider, vi står i. © Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Langtidsledigheden i Danmark er historisk lav - for akademikere er ledigheden den laveste siden 2009. Men den generelle ledighed stiger, og eksporten falder, og IMF spår, at Europa generelt vil opleve recession i 2023.

Inflationen har været historisk høj, de økonomiske udsigter trækker sorte skyer over horisonten, og krigen i Ukraine buldrer fortsat på bagtæppet af en coronakrise.

Men på det danske arbejdsmarked går det fortsat rigtig godt med beskæftigelsen. Langtidsledigheden er således den laveste i 17 år. I april 2022 toppede antallet af langtidsledige ellers med mere end 43.000 personer. Men i november 2022 var der 12.843 langtidsledige personer, og tager man højde for sæson, lyder tallet på blot 11.755.

Det viser seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), og er det laveste tal, der er registreret, siden man i 2007 begyndte at lave statistikken. Det skriver Berlingske.  

”Det er decideret fremragende nyt. Det er først og fremmest glædeligt, når dem længst væk fra arbejdsmarkedet kommer i arbejde. Dansk økonomi har været præget af kraftig fremgang i beskæftigelsen kombineret med markante meldinger om mangel på arbejdskraft hos virksomhederne. Det har fået langtidsledigheden i Danmark til at falde kraftigt”, lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Også for akademikere ser ledigheden rigtig positiv ud. Ledigheden blandt landets højtuddannede var i november 2022 på 3,4 procent svarende til 12.422 personer. Det er den laveste siden maj 2009.

Vi ser nu ledigheden stige en smule. Det ændrer dog ikke ved, at ledigheden fortsat befinder sig på et meget lavt niveau

Ane Halsboe-Jørgensen, beskæftigelsesminister, Socialdemokratiet

Ledigheden stiger en smule

I november 2022 steg den generelle ledighed i Danmark dog med 1200 personer til 77.300 ledige. Dermed ligger ledigheden på 2,6 procent af den samlede arbejdsstyrke. Det viser seneste opgørelse fra Danmarks statistik.

”Vi ser nu ledigheden stige en smule. Det ændrer dog ikke ved, at ledigheden fortsat befinder sig på et meget lavt niveau. Det giver os et stærkt fundament at stå på i de her økonomisk usikre tider med høj inflation, udsigt til recession mange steder i verden og ikke mindst krig i Europa”, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Ministeren mener, at det er meget vigtigt, at vi nu gør alt vi kan for at fastholde de mange tusinder af mennesker, som har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet, og samtidig giver en chance til alle dem, der fortsat står udenfor.

”Det gælder ikke mindst vores mange dygtige og erfarne seniorer, der både kan og vil arbejde længere”.

Selvom det fortsat ser godt ud for beskæftigelsen i Danmark, så faldt den danske eksport i november igen - for tredje måned i træk.

Eksporten falder igen

I november faldt den samlede eksport af varer og tjenester med 1,8 procent til 157 mia. kr., mens den samlede import faldt med 0,9 procent til 131 mia. kr.

”Det er desværre et klart tegn på, at afmatningen i udlandet er begyndt at sætte ind. Eksportvirksomhederne skal i den kommende tid arbejde hårdt for at hente nye eksportordrer hjem, siger Allan Sørensen, som cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han mener, at der er udsigt til, at eksporten vil falde yderligere hen over vinteren.

”Industrien havde ved udgangen af 2022 den laveste beholdning af eksportordrer i mere end to år. Det peger på yderligere nedgang i vareeksporten”.

Ifølge den internationale valutafond, IMF, vil både Europa, USA og Kina se økonomien falde i 2023.

"Vi forventer, at en tredjedel af verdensøkonomien er i recession," sagde Kristalina Georgieva, adm. direktør i IMF, i sidste uge i CBS-nyhedsprogrammet Face the Nation.

"Mens vores ifølge baseline undgår en global recession i løbet af det næste år, er oddsene for en recession ubehageligt høje. Europa vil dog ikke undslippe recession, og USA vipper på randen", uddybede hun.

}