Dansk Magisterforening

Hvad kigger kommunikationschefen efter til jobsamtalen i 2023?

Vær dig selv, lyder rådet fra kommunkationschef i Aarhus Kommune, Svend Aage Mogensen. Her fotograferet på Aarhus Rådhus i typisk arbejdshverdags-skjorte. © Foto: Aarhus Kommune

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Hvad skal der til for at virke overbevisende til en jobsamtale i kommunikationsbranchen? Vi har spurgt kommunikationschef Svend Aage Mogensen, der har ansat rigtig mange medarbejdere.

Du står foran spejlet og øver dig inden jobsamtalen. Men kan du være for talende, for nervøs eller for fint klædt på?

Nej, siger kommunikationschef i Aarhus Kommune Svend Aage Mogensen. Han har ansat hundredvis af medarbejdere, siden han blev chef for første gang i 2008. Her er hans bedste råd til de jobsøgende.

Hvad er det første, du lægger mærke til som chef, når jeg går ind ad døren som ansøger?

"Det er, om du er nærværende. Om du kigger folk i øjnene og viser en interesse for, hvem du er i rum med. Ikke bare chefen, men også de kommende kolleger, der måske endnu mere vil tænke på, hvordan det er at samarbejde og spise frokost med dig hver dag".

Hvor meget påvirker det førstehåndsindtrykket, at jeg fx er nervøs, høflig eller meget talende?

"Høflig er fint, for det er vigtigt, når du skal samarbejde med mange forskellige mennesker, Men jeg er ikke glad for det, hvis du virker alt for servil.

Det gør heller ikke noget, at du er lidt nervøs, for så ved jeg, at der er noget på spil for dig. Det er meget naturligt, at du både taler meget og hurtigt, hvis du har lidt nerver på, det kan jeg sagtens leve med.

Det vigtigste er, at du er dig selv. Hvis du viser dig at være helt anderledes, når hverdagen sætter ind, så kan du få svært ved at leve op til forventningerne".

Hvad betyder min fremtoning? Kan jeg diskvalificere mig selv, hvis jeg har beskidte negle?

"Altså, beskidte negle har jeg ikke oplevet endnu, det ville nok give et minus i min bog. Selvfølgelig sender både din påklædning og din hygiejne et signal om, hvordan du gerne vil præsentere dig selv. Sådan en dag vil du nok klæde dig på samme måde, som hvis du skal tage imod gæster udefra, så det er et godt pejlemærke, men du skal ikke være nervøs for at klæde dig for pænt på.

Omvendt har jeg oplevet et par gange, at ellers lovende ansøgere mødte op uforberedte og i forvasket t-shirt og sandaler. Med dén kombination fremstår du useriøs".

Forventer du at jeg stiller spørgsmål til en samtale?

"Ja, for du skal gennem samtalen vise mig, at du er velforberedt, har brugt tid på at sætte dig ind i, hvad vi er for en arbejdsplads, og at du er her, fordi du synes det kunne være et fedt sted at arbejde".

Hvor hurtigt ved du, om jeg er en seriøs kandidat til jobbet?

"Det er sjældent, at min mavefornemmelse viser sig at være helt gal, så det ved jeg nok inden for få minutter. Men jeg stopper aldrig et interview, selv om du umiddelbart virker til at være et dårligt match. For du skal også lige have tid til at falde ned og slappe af. Og hvem ved, om din jobsamtale pludselig kan tage en drejning?"

}