Dansk Magisterforening

Camilla er en af få kvindelige ekspertkilder: "Der er en del, jeg har forsømt"

Tidligt i pandemien besluttede vaccineprofessor på KU, Camilla Foged, sig for at være til rådighed for pressen. Nu vil hun igen koncentrere sig om sin forskning. © Foto: Sara Galbiati

Medico, Kommunikation Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Sidste år optrådte Camilla Foged som ekspert i danske medier 266 gange. Det gør hende til én ud af kun tre kvinder på Akademikerbladets ekspertliste. Du skal være tilgængelig og indstille dig på, at det er din forskning der betaler prisen, siger vaccineprofessoren.

Da coronapandemien brød ud, besluttede Camilla Foged, at hun ville være til rådighed for medierne, hvis de ringede.

Siden da har hun deltaget i alt fra de hurtige ’door step’ interviews uden for sit hjem til de lange baggrundsinterinterviews i søndagsmagasinerne.

"Vi har haft en kultur på min arbejdsplads, der manede til åbenhed, men jeg har også følt mig forpligtet til at formidle min viden. Det er heldigvis en forpligtelse, jeg godt kan lide", forklarer Camilla Foged.

I dag er hun blandt landets 50 mest citerede eksperter. Det viser Akademikerbladets nye undersøgelse. Hun er dog rykket fra en 8. plads i 2021 til en 41. plads i år. 

Medierne har brug for forskellige forskertyper 

Akademikerbladets undersøgelser viser, at 47 ud af de 50 mest citerede eksperter er mænd.

Kønsaspektet går Camilla Foged ikke op i. Hun har faktisk ikke skænket det en tanke, om hendes mandlige kolleger har optrådt hyppigere i medierne, end hun har. 

"Men jeg har den holdning, at det er hamrende vigtigt, at vi er forskellige forskertyper i medierne. Det kan være med til at gøre den tunge faglighed forståelig og give den et menneskeligt ansigt”, forklarer Camilla Foged.

Det har hjulpet Camilla Foged, at hun har optrådt meget i pressen, når hun nu søger midler til sin forskning. © Foto: Sara Galbiati

Det giver pote at optræde hyppigt

Ifølge den 49-årige vaccineprofessor skal pressen let kunne finde dig, hvis du vil bredt ud i medierne. 

”Men du skal også været indstillet på, at det er din forskning, der betaler prisen. Der er en del, jeg har forsømt og som jeg nu skal til at samle op på efter to travle medie-år”, siger Camilla Foged.

Der opstår til gengæld også nye muligheder med den øgede synlighed.

”Jeg har fået flere tværfaglige rådgivningsopgaver, fordi jeg har optrådt meget i pressen. Det trækker heller ikke ned, når jeg søger om midler til min forskning”, påpeger Camilla Foged.

}