Dansk Magisterforening

Stefan Hermann træder af: Jeg fortryder, at vi ikke var frækkere

"Jeg har været rektor i mere end 15 år gennem to store fusioner og 12 ministre, og jeg har virkelig investeret mig selv i det. Det er ikke, fordi der er gået rutine i det, men jeg kan mærke, at jeg alligevel har brug for at udfordre mig selv med noget nyt", forklarer Stefan Hermann. © Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af Serge Savin
Del artikel:

Den mangeårige rektor på Københavns Professionshøjskole og Metropol skifter til LIFE Fonden. Jeg har brug for at genopfinde mig selv, forklarer han.

De 21.000 studerende og 2.000 ansatte på Københavns Professionshøjskole (KP) skal have en ny rektor, når Stefan Hermann i stedet bliver administrerende direktør i LIFE Fonden fra oktober.

Men hvorfor stoppe nu og skifte til en mindre organisation – og hvad fortryder han mest fra sine år i professionshøjskole-verdenen? Akademikerbladet har sat den afgående rektor i stævne.

Hvorfor stopper du nu?

"Først og fremmest er det et enormt spændende job, jeg skifter til. Naturvidenskabs- og teknologidagsordenen, jeg skal arbejde med, er helt afgørende. Og jeg skal heldigvis både arbejde med den som undervisning og med dens betydning i samfundet. Men jeg synes også, at Københavns Professionshøjskole som organisation og ledelse er et sted, hvor der nok er svære udfordringer, men også et fællesskab i god form. Vi er kommet gennem vores fusion hurtigere, med færre sværdslag og mere gejst, end jeg turde håbe på, og det giver mig tryghed i, at jeg ikke forlader noget, der står og dirrer eller ikke hænger sammen", siger Stefan Hermann.

"Og så er jeg rent personligt også nået til et sted, hvor jeg har brug for at genopfinde mig selv. Jeg har været rektor i mere end 15 år gennem to store fusioner og 12 ministre, og jeg har virkelig investeret mig selv i det. Det er ikke, fordi der er gået rutine i det, men jeg kan mærke, at jeg alligevel har brug for at udfordre mig selv med noget nyt".

Jeg har brug for at genopfinde mig selv

Hvordan bliver dit nye job anderledes?

"Det er et meget nyere sted, der ikke har samme stærke traditioner som Københavns Professionshøjskole. Selvom der også var en stor omstillingsparathed på KP, tænker jeg, at der nu bliver kortere fra tanke til handling – også fordi vi opererer i en anden skala".

Det er jo netop en noget mindre organisation, du skal stå i spidsen for nu. Hvorfor har du sagt ja til det?

"Jeg ser ikke min karriere som en lineær størrelse, hvor det næste altid skal være større. Det er et spørgsmål om, at jeg får lov at arbejde med et uhyre vigtigt og spændende område på et tidspunkt, hvor det også giver mening at prøve noget nyt".

Stefan Hermann

Født 15. december 1971.

Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1999.

Vicedirektør på ARKEN fra Fra 2005-2008.

Rektor på Professionshøjskolen Metropol fra 2008-2018.

Rektor på Københavns Professionshøjskole fra 2018 – 2023.

Formand for Danske Professionshøjskoler fra 2017-2022.

Tiltræder i oktober i LIFE Fonden, der har til formål at højne den naturvidenskabelige dannelse, uddannelse og forskning, og at styrke motivation og interesse for naturvidenskab hos børn og unge.

Er der noget, du fortryder i din tid med professionshøjskolerne?

"Jeg fortryder, at vi ikke var frækkere og hurtigere i udviklingen af en række uddannelser, fx læreruddannelsen hvor vi ventede og ventede på det politiske system. Fra at reformen af uddannelsen blev evalueret i 2017, prøvede vi i fem år at påvirke det politiske system, inden vi fik vedtaget en bedre uddannelse. Den blev heldigvis god, men jeg ville jeg ønske, at vi havde været bedre til at søge dispensationer. Vi kunne godt have været lidt frækkere i stedet for at opføre os så pænt".

Hvad er du ked af, at du ikke kom i mål med?

"Der er masser af ting, jeg ville elske at have gjort. Jeg ville da enormt gerne have været med til at præge det politiske mere, når regeringen nu laver et stort reformspor på vores område. Det er tiltrængt og helt afgørende. Men heldigvis er Københavns Professionshøjskole ikke kun mig, så det er der andre gode kræfter, der vil arbejde videre med. ligesom sektoren har en stærk formand og dygtigt kollegium".

}