Dansk Magisterforening

Kommunal sparekniv: Museum lukker afdelinger og fyrer medarbejdere

Kystmuseet Bangsbo fortsætter med at være åbent, men tre arkiver lukker for publikum i Vendsyssel takket være et kommunalt sparekrav. © Kystmuseet Nordjylland

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Kunstmuseum mister i ét hug 75 procent af støtten, og lokalhistorisk museum lukker flere afdelinger efter at kommune sparer 6,3 mio. kr. på kultur og fritid.

Tre lokalhistoriske arkiver i Skagen, Frederikshavn og Sæby lukker, og 3-4 stillinger bliver nedlagt, efter at Frederikshavn Kommune har besluttet af skære 400.000 kr. i tilskud til Nordjyllands Kystmuseum som led i en samlet nedskæring på 6,3 millioner kroner på kultur- og fritidsområdet i kommunen. 

Oven i det reducerede driftstilskud på 400.000 skal museet imidlertid lægge andre udgifter, som får det samlede sparekrav til at lande i omegnen af én mio. kr., siger kystmuseets direktør. 

Det skyldes blandt andet, at Frederikshavn Kommune i 2021 opsagde lejemålet for museets hovedmagasin.

”Vores nye hovedmagasin koster 350.000 kr. i ekstra i lejeudgifter. Derudover har vi i løbet af seks måneder skullet flytte 36.000 genstande, så med flytteudgifterne og stigende energipriser udgifter har vi været nødt til at lægge en ekstra buffer ind på 250.000 kr.”, siger museumsdirektør Henrik Gjøde Nielsen til Akademikerbladet.

Nedlæggelsen af arkiverne, der fremover bliver lukket for offentligheden, koster 2,5 arkivarer jobbet. Derudover nedlægges en kustodestilling og en fuldtidsstilling som udstillingstilrettelægger reduceres til en deltidsstilling.

Ifølge Henrik Gjøde Nielsen håber han, at besparelsen på driften på sigt lander på 750.000, ligesom han peger på, at museet har valgt bibeholde de nuværende åbningstider på museets øvrige afdelinger.

”Vi kan ikke gøre andet end at tage kommunens beslutning til efterretning og så drage konsekvenserne. Og der kan vi dreje nøglen om på arkiverne, fordi museet ikke er omfattet af arkivloven. Dermed har vi mulighed for at bevare vores statsanerkendelse, ligesom vi gerne vil sikre den fortsatte udvikling af museet”, siger Henrik Gjøde Nielsen.

Han peger på tre ud af museets fire museumsafdelinger er i top ti over attraktioner i Nordjylland på en netop udsendt lister fra Visit Denmark.

Vi kan ikke gøre andet end at tage kommunens beslutning til efterretning og så drage konsekvenserne

Henrik Gjøde Nielsen, direktør, Nordjyllands Kystmuseum

Udvalgsformand: Amatørkunstnere

Kulturudvalgsformand Peter Laigaard (K) har til TV2 Nord sagt, at det ikke har været let at lægge sig fast på at skære i støtten til museet.

”Det har været en barsk opgave, og vi tager jo udgangspunkt i professionelle embedsmænds besparelsesforslag. Politikere er sat i verden for at træffe beslutninger, så det er vi jo nødt til”, siger Peter Laigaard til mediet.

Knap så vanskeligt for Peter Leigaard har det tilsyneladende være  at skære i støtten til Frederikshavn Kunstmuseum, der fra næste år  ét hug står til at miste 75 pct. af det nuværende tilskud på 781.000 kroner.

Ifølge Nordjyske blev spareplanen præsenteret i juni af Venstre og Socialdemokratiet. Til avisen siger museets daglige leder Thomas Rafn, at det skete uden nogen som helst dialog med museet forinden.

Det har udvalgsformand Peter Laigaard bekræftet overfor Information.

”Vi er fritidspolitikere. Der er grænser for, hvad vi kan nå”, lyder hans forklaring på den manglende dialog.

Han har dog tilsyneladende alligevel kendskab til museet.

”Når man besøger museet, så kan man jo også se, at det er amatørkunstnere, der lægger nogle ting i montrerne. Er det virkelig kommunens opgave at betale det”, siger han også til dagbladet.

Thomas Refn, der er med en deltidsstilling er museets eneste lønnede medarbejder, har omvendt peget på, at museet har haft udstillinger med etablerede navne som Ursula Reuter Christiansen, Jens Galschiøt, Pernille Kløvedal Helweg, Arne Haugen Sørensen og Lea Porsager.

Ud over museumsområdet rammer millionbesparelsen blandt andet også bibliotek, musikskole, og aftenskole, som tilsammen står til at skulle spare over én mio. kr. 

}