Dansk Magisterforening

Emmy var bekymret, men oplevede et trygt rusforløb

Emmy-Sophie Herzog er netop startet på Engelsk på Aarhus Universitet. Hendes største bekymring ved studiestart var at finde nye venner og få et netværk i Aarhus. © Foto: Privatfoto

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

En ud af fire kvinder frygter studiestarten for grænseoverskridende adfærd. Emmy-Sophie Herzog havde også bekymringer ved studiestarten på universitetet, men hun oplevede stor rummelighed på rusforløbet.

For 19-årige Emmy-Sophie Herzog har denne sommer betydet mange nye begyndelser. Hun er flyttet hjemmefra og er begyndt på sit drømmestudie: Engelsk på Aarhus Universitet. 

Studiestarten kan dog for mange kvinder være forbundet med frygt. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut. En ud af fire kvinder er nemlig bange for studiestarten på grund af frygt for grænseoverskridende adfærd. 

Den frygt kan Emmy-Sophie Herzog godt sætte sig ind i, men oplevede selv et meget trygt rusforløb, hvor der var plads til alle: 

”Man kan sagtens mærke, at folk er blevet ældre siden gymnasiet. Tutorerne var også rigtig gode til at får os til at føle os trygge og passe på os”, siger hun og uddyber:  

“Jeg er ikke det store party-animal, og jeg oplevede at mit rushold ville på klub en aften, hvilket jeg ikke havde lyst til. Så jeg tog hjem, og de andre sagde bare, at det var helt okay, og at vi jo ses i morgen”. 

Noget, der medvirkede til trygheden, var, at tutorerne, der organiserer rusforløbet, lang tid før studiestart havde sendt et brev til de studerende om, hvad de kunne forvente af rusforløbet. 

”Det var rart at have en ide om, hvad man gik ind til. Tutorerne var også gode til at sige, at det var helt okay ikke at komme til nogle af aktiviteterne, hvis ikke man havde lyst eller overskud”, siger Emmy-Sophie Herzog.

Hun fortæller, at der var et hold af ædru tutorer til hver fest eller fredagsbar, som man kunne komme til.

Jeg tror, at der er rigtig mange i samme situation som mig, der kommer fra landet og har mange bekymringer om at skulle etablere sig i storbyen, når man starter på sin videregående uddannelse

Emmy-Sophie Herzog, engelskstuderende på Aarhus Universitet

Andre bekymringer fylder mere 

Emmy-Sophie Herzog er selv gået fra gymnasiet til videregående uddannelse uden et sabbatår. Det kunne simpelthen ikke gå hurtigt nok: 

”Jeg har ikke haft sabbatår, fordi jeg bare gerne ville i gang og fordi jeg er ret nysgerrig, så jeg har glædet mig rigtigt meget til at starte”, fortæller hun. 

Hun føler, at det er vigtigt at fortælle om sine oplevelser og tanker som ny studerende i en ny by. Selvom rusforløbet ikke bekymrede hende meget, var der nemlig stadig en masse tanker forbundet med studiestarten: 

“Jeg tror, at der er rigtig mange i samme situation som mig, der kommer fra landet og har mange bekymringer om at skulle etablere sig i storbyen, når man starter på sin videregående uddannelse”, siger Emmy-Sophie Herzog og pointerer:

“Min største bekymring var at finde nye venner og få et netværk i Aarhus. Da vi startede, kunne jeg godt se, at nogle mit hold kendte hinanden fra før, og der tænkte jeg: Shit, jeg er helt ny”. 

Emmy-Sophie Herzogs venner er nu spredt ud over hele landet. Derfor er hun glad for, at hun bor på kollegie og er med i en studenterforening, hvilket tvinger hende til at skabe et netværk. 

“Jeg skulle bruge tid på at sige til mig selv, at jeg skal tage det roligt og være meget åben overfor nye mennesker. Men heldigvis bor jeg på kollegie, så jeg måtte være åben fra dag ét”, forklarer hun. 

}