Det får vidtrækkende konsekvenser, hvis politikerne laver reformer af uddannelsessektoren uden at gå i dialog med sektoren først. Sådan lyder kritikken fra erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter, efter at regeringen mandag lancerede sit udspil ’Danmark kan mere III’.
Hvad skal gymnasielærernes fremtidige uddannelsesniveau være? Det er uklart med regeringens reformudspil om at halvere kandidatuddannelser på trods af, at Reformkommissionen anbefalede friholdelse af gymnasielærerne. Fagforening advarer mod at svække gymnasielæreres faglighed.
Ifølge en undersøgelse oplever 42 procent, at overgangen fra studie til arbejdsmarkedet er svær. Det skal løses med kortere og mere erhvervsrettede kandidatuddannelser, foreslår regeringen. Flere forskere er uforstående: ”Der er virkelig langt fra det tal, og så til de løsninger, man foreslår”, siger professor.
Studerende, universiteter og arbejdsgivere får selv lov til at pege på, hvilke kandidatuddannelser der skal forkortes fra 2 til 1 år. Nu undrer de sig: Hvorfor bliver vi først spurgt, efter regeringen har besluttet det?
Ifølge regeringens reformudspil - Danmark kan mere III - er udgifterne til administration i kommunerne vokset med 2,5 mia. kr. siden 2013. Men det er lodret forkert, siger økonomiprofessor.
DM's rejselegat har givet to studerende større økonomisk frihed til deres udvekslingsophold i henholdsvis Oslo og Bogotá. Læs med her, og hør om deres ophold.
Hvis regeringen forkorter halvdelen af alle kandidatuddannelser, udsætter den i praksis en stor del af en ungdomsårgang for et økonomisk eksperiment, påpeger nationaløkonomer. Vismænd råder til en afgrænset forsøgsordning.