Dansk Magisterforening

Liste: Det siger partierne til kortere kandidatuddannelser

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) hilser på Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne. Han kan blive kongemager efter valget og kan derfor også til at få stor indflydelse på realiseringen af Socialdemokratiets reformudspil. © Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af Claus Baggersgaard, Forskerforum
Del artikel:

Synes du også, at partierne har talt meget lidt om Socialdemokratiets forslag om kortere kandidatuddannelser? Så få et hurtigt overblik over partiernes holdninger her.

Tilbage i september smed Socialdemokratiet (S) noget af en bombe med sit forslag om at halvere længden på halvdelen af alle kandidatuddannelser. De skal fremover være etårige, mener partiet, og ikke som i dag toårige. Pengene fra besparelsen på undervisning og SU vil S bruge på at forbedrede kvaliteten i uddannelserne, herunder også erhvervsuddannelser.

Trods det vidtgående forslag har debatten om universiteterne været stort set fraværende i valgkampen.

Har følger derfor – dagen før du skal sætte dit kryds – et overblik over, hvad partierne mener om sagen. Overblikket er lavet i samarbejde med Forskerforum, der har indsamlet kommentarer fra partierne.

Radikale Venstre

Ellers tak, lyder det fra de Radikale, der frygter at forslaget vil opdele fag og studerende i A og B-hold.

Partiet vil dog gerne ”åbne for en frivillig mulighed for kortere kandidatuddannelse”.  

Det kan ifølge Radikale venstre være relevant for fx skolelærere og pædagoger, der ønsker en faglig specialisering, men hvor en fuld kandidat er for omfattende eller ikke nødvendig – ligesom det kendes fra masteruddannelserne.

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige ”kan sagtens se fornuften i at undersøge, om der er en del af kandidatuddannelserne, der kan forkortes med ét år. Der er ingen grund til at overuddanne folk”, lyder det fra partiet.

Socialistisk Folkeparti

Ligesom Radikale Venstre ønsker SF et mere fleksibelt system baseret på frivillighed, hvor kandidatuddannelser kan være både etårige og toårige.  Men partiet understreger også, at erhvervslivet reelt skal efterlyse 1-årige kandidater.

”Hvis ikke, vil det være forbundet med alt for stor usikkerhed og risiko for dimittendledighed", advarer SF.

Kristendemokraterne

”Det er en dårlig ide”, lyder det kort og godt fra Kristendemokraterne. Den lidt længere uddybning:

”Vi har allerede de treårige bacheloruddannelser, som jo er kompetencegivende. For de studerende, som ønsker en højere uddannelse, og som har forudsætninger for det, skal der fortsat være en mulighed for at vælge et toårigt forløb med henblik på en kandidatuddannelse”.

Alternativet

Heller ikke Alternativet mener, at man bør forkorte kandidatuddannelserne med 1 år.

”Vi har ikke brug for at forringe vores uddannelser - vi har brug for at udvikle og forbedre dem.  Lad os vende samfundsudviklingen og stoppe med at presse de unge hurtigere og dårligere forberedte ud på arbejdsmarkedet”, lyder partiets melding.

Enhedslisten

Enhedslisten siger også nej til etårige kandidatuddannelser og peger lige andre partier på, at forslaget kan opdele de studerende i et A- og et B-hold, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

"I Enhedslisten er vi bange for, at forkortede kandidatuddannelser vil øge det i forvejen alt for høje præstationspres i uddannelsessystemet, fordi der vil opstå en kamp om at få adgang til de ”hele” kandidatuddannelser”.

Venstre

Venstre er tilhænger af Socialdemokratiets forslag, men mener dog, at det er for vidtgående, at halvdelen af alle kandidatuddannelser gøres etårige. Partiet har desuden sagt, at der ”hovedsageligt” skal være tale om et ekstra tilbud.

"Venstre har i vores uddannelsesudspil foreslået, at det skal være muligt at tage etårige kandidatuddannelser, som er målrettet arbejdsmarkedet og i mindre grad en karrierevej som forsker”.

Moderaterne

Moderaterne mener, at den etårige kandidat i kan være et godt ”supplement” til de nuværende toårige uddannelser.

”Det er positivt med større valgmuligheder for kandidatstuderende. Det etårige kandidatforløb har den fordel, at de studerende, som ikke sigter imod en forskeruddannelse, hurtigere kan komme i kontakt med et ansættelsessted og komme i beskæftigelse”.

Dansk Folkeparti

"Vi er åbne over for at forkorte en del af kandidatuddannelserne. Generelt tror jeg, at fremtidens arbejdsmarkedet vil blive et såkaldt bachelorarbejdsmarked. Alternativomkostningen ved en kandidatgrad er jo to års erfaring på arbejdsmarkedet".

Liberal Alliance, Konservative, Danmarksdemokraterne

Tre partier har ikke svaret på Forskerforums spørgsmål. Men Liberal Alliance og Konservative har tidligere forholdt sig positivt til Socialdemokratiets udspil.  

}