Dansk Magisterforening

Diplomati midt i krigen: Til lyden af skud, droner og luftalarmer

Det kræver planlægning at være diplomat i en krigszone: ”I går var vi nødt til at vi rykke et møde med en dansk nødhjælpsorganisation ned i beskyttelsesrummet under ambassaden, da alarmerne gik midt i det hele. I disse dage går jeg sjældent nogen steder hen uden en taske, der er pakket med vand, mad og en tandbørste”, siger Caoline Lichtenberg, som er førstesekretær på den danske ambassade i Kyiv. © foto: Vasyl Osadchyi

Ukraine Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Nætter i beskyttelsesrum, missilnedslag i nabolaget og larmen fra droner, der lyder som gamle motorcykler. Krigen er igen rykket helt ind i centrum af Kyiv i Ukraine, men førstesekretær på den danske ambassade, Caroline Lichtenberg, kunne ikke forestille sig at være noget andet sted lige nu.

Natten har været lidt hård.

En række luftalarmer over Kyiv betød, at Caroline Lichtenberg igen måtte tilbringe natten i kælderen under den danske ambassadørs residens.

Det er langt fra første gang, at den 34-årige diplomat har fået sin søvn forstyrret af luftalarmer. Dagen inden kunne man også høre larmen fra droner, der lyder som gamle motorcykler. Det fortæller den danske førstesekretær på den danske ambassade i Kyiv til Akademikerbladet, som fanger hende på telefon om formiddagen den 18. oktober. 

”I den sidste uge er krigen igen kommet meget tæt på her i Ukraines hovedstad. Et vejkryds tæt på min lejlighed blev ramt af et missilnedslag forleden, og flere civile blev dræbt. I går var der droneangreb. Det er selvfølgelig ikke spor behageligt”, siger Caroline Lichtenberg, der har en kandidatgrad i russisk fra Københavns Universitet.

I kælderen under ambassadør-residensen, hvor hun fik nogle få timers søvn, har ejendommens kaffebar indrettet et beskyttelsesrum med varme tæpper, wifi og lyskæder.

Skilte på gaden og ved byens metrostationer viser vej til de nærmeste shelters, hvis borgerne i Kyiv skulle have akut brug for at komme i ly.

Set-uppet illustrerer fint, hvad det er for en situation, ukrainerne befinder sig i lige nu, mener Caroline Lichtenberg:

”Det er ærefrygtindgydende at opleve det sammenhold og det mod, ukrainerne udviser. Alle hjælpes ad, og ifølge nye undersøgelser har den psykiske resiliens aldrig været større hos befolkningen”,  siger hun.

Selv om mange også er belastet af søvnmangel og bekymringer, befinder landet sig stadig i en kampfase.

”Der er ingen tegn på, at moralen er svækket, selv om krigen nu har varet i næsten otte måneder”, siger førstesekretæren.

Det er ærefrygtindgydende at opleve det sammenhold og det mod, ukrainerne udviser

Caroline Lichtenberg, førstesekretær, Den Danske Ambassade i Kyiv

Tandbørsten er altid pakket

Jobbet som nummer tre i ambassade-hierarkiet kom anderledes traditionelt fra start, da Caroline Lichtenbergs begyndte i sin udstationering den 1.august:

”Der var to ministerbesøg i rap, og med dem følger en lang række praktiske, sikkerhedsmæssige og logistiske opgaver”.

Den seneste nat er det kun blevet til få timers søvn, men et bad og en gåtur i solen gør underværker.

”Der er nok lidt færre trafikpropper i Kyiv end sædvanligt. Mange har valgt at arbejde hjemme siden de første missilnedslag for en uge siden. I går morges kunne vi konstant høre dronerne, der havde retning mod centrum. I dag er her forholdsvist roligt”, fortæller hun.

Hverdagens diplomatiske arbejde i en krigszone kræver en hel del planlægning.

 

Caroline Lichtenberg har en kandidatgrad i russisk: "”Der er selvfølgelig både bekymringer nogle gange og savn, som er svære, men jeg har nøje gjort tegnebrættet op. Specielt med min baggrund kan jeg ikke forestille mig et sted, hvor det giver mere mening at arbejde lige nu”. foto: Vasyl Osadchyi © foto: Vasyl Osadchyi

”I går var vi nødt til at vi rykke et møde med en dansk nødhjælpsorganisation ned i beskyttelsesrummet under ambassaden, da alarmerne gik midt i det hele.  I disse dage går jeg sjældent nogen steder hen uden en taske, der er pakket med vand, mad og en tandbørste”, forklarer hun.

Merværdien af at bevare en diplomatisk tilstedeværelse i Kyiv er på trods af de mange fare dog betragtelig, mener Caroline Lichtenberg.

”Både på sociale og etablerede medier er der et helt sindssygt informationsoverload. Det er vigtigt at supplere de oplysninger gennem møder med ukrainske iagttagere, beslutningstagere og diplomater fra andre lande, så vi kan sortere, vurdere og analysere oplysninger og give et så retvisende billede som muligt,” siger hun.

Samtidig demonstrerer krigen også, at det gennem de sidste otte år er lykkedes at opbygge en resiliens, både civilt og militært. Det ukrainske samfund står styrket på rigtig mange niveauer

Caroline Lichtenberg, førstesekretær, Den Danske Ambassade i Kyiv

Otte års bistand giver resultater

Før hun flyttede til Kyiv, arbejdede Caroline Lichtenberg i det danske udenrigsministeries sikkerhedspolitiske kontor og kontoret for europæisk naboskab, herunder med udviklingsbistand til Ukraine.

Siden Ukraine slog ind på en pro-europæisk kurs i 2014 i forbindelse med Maidan-revolutionen, har Danmark støttet en reformindsats, der blandt andet skal sikre domstolenes uafhængighed, indskrænke oligarkernes magt og øge indsatsen mod korruption og for menneskerettigheder.

”Det er klart, at reformarbejdet er trådt noget i baggrunden i nyhedsdækningen, men samtidig demonstrerer krigen også, at det gennem de sidste otte år er lykkedes at opbygge en resiliens, både civilt og militært. Det ukrainske samfund står styrket på rigtig mange niveauer”, vurderer Caroline Lichtenberg.

Kyiv er første udenrigsministerielle udstationering for Lichtenberg. Hun er ude i seks uger og hjemme i to. Ingen ansatte på ambassaden har deres familier med til Ukraine, så hendes mand og stedsøn er blevet i København.

”Der er selvfølgelig både bekymringer nogle gange og savn, som er svære, men jeg har nøje gjort tegnebrættet op. Specielt med min baggrund kan jeg ikke forestille mig et sted, hvor det giver mere mening at arbejde lige nu”, siger hun.

Hun er sig uhyre bevidst, at begivenhederne i Ukraine påvirker Europa, ja hele verden:

”Der skrives historie, og vi ved ikke, hvor det ender. Men vi skal være her og støtte Ukraine - herunder landets reformdagsorden og EU-ambitioner - også den dag, der ikke er russiske missilangreb længere. Det har været et ønske fra ukrainerne, i hvert fald siden 2014, og det er ikke blevet mindre under krigen".

}