Dansk Magisterforening

Arbejdsgiverforeninger har ingen politik for at sænke temperaturen i virksomheder

Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, mener, man skal være varsom med at lave generelle regler for at tackle energikrisen i de private virksomheder. © Foto: Dansk Erhverv

Lasse Have Yde
Del artikel:

I de offentlige bygninger er temperaturen sænket til 19 grader, men den slags løsninger skal man passe på med ifølge to arbejdsgiverforeninger.

Fra 1. oktober har offentlige bygninger sænket den indendørs temperatur til 19 grader.

Det besluttede regeringen i samarbejde med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening i september.

Men generelle løsninger for at imødegå energikrisen som fx temperatursænkninger skal man ifølge arbejdsgiverforeningerne Dansk Erhverv og SMVdanmark være forsigtig med at påbyde de private virksomheder.

Vi ved, at det betydningsfulde for hver enkelt virksomhed og hver enkelt branche er noget forskelligt. Det er derfor, vi advokerer for at træde varsomt mod at lave generelle forbud for private virksomheder

Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv

Generelle forbud risikerer at ramme skævt

Coronakrisen var et eksempel på, at politiske løsninger kan ramme skævt og blive ”tossede” for nogle virksomheder, hvis de træffes for hurtigt. Det mener Dansk Erhverv, som taler for at drage nytte af erfaringerne nu, hvor elpriserne er røget i vejret.

Markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, Ulrich Bang, mener derfor, at man skal være forsigtig med at komme med generelle løsninger på energikrisen for erhvervslivet.

”Vi ved, at det betydningsfulde for hver enkelt virksomhed og hver enkelt branche er noget forskelligt. Det er derfor, vi advokerer for at træde varsomt mod at lave generelle forbud for private virksomheder”, siger Ulrich Bang.

Dansk Erhverv organiserer 18.000 virksomheder og mere end 100 brancheforeninger.

I SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder inden for bl.a. industri, byggeri og service, er man enig i Dansk Erhvervs betragtninger.

”Vi er fuldstændig enige. Det konkrete problem løses bedst af den konkrete virksomhed. Beslutningen ligger bedst decentralt”, siger Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark

Hver sjette SMVdanmark-medlem har sænket produktionen

Dansk Erhverv og SMVdanmark fortæller samstemmende, at prisstigningerne er noget, der vedrører alle deres medlemmer.

Ifølge en undersøgelse af SMVdanmark, hvor 1.080 medlemsvirksomheder er blevet spurgt, har 16 procent af deres medlemmer været nødsaget til at sænke produktionen i kraft af stigende energipriser.

Det grundlæggende er, at forskellige virksomheder har forskellige behov. Det mener Dansk Erhverv, der giver et eksempel på, hvordan et af deres medlemmer, som genanvender dæk, flytter produktionen til weekenden for at drage nytte af de billigere elpriser i weekenden.

Et andet eksempel er en bagerforretning, der har ændret på deres varesortiment for dermed at spare på energien.

”Det vigtige for os at sige er, at der er utrolig mange løsninger på energikrisen, som virksomhederne bedst selv kan løse”, siger Ulrich Bang fra Dansk Erhverv.

}