Dansk Magisterforening

Nyuddannede skammer sig over at være ledige

Da Lærke Thrysøe Nielsen var nyuddannet og ledig, oplevede hun selv at føle sig set ned på af systemet. Ny trivselsundersøgelser viser, at hun overhovedet ikke er alene. © Foto: Privat

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Det er både skamfuldt og svært at være arbejdsløs, svarer nyuddannede akademikere i undersøgelse. Akademikerbashing har gjort de unge ledige usikre, siger forsker.

Flere gange i løbet af interviewet prøvede Lærke Thrysøe Nielsen at afbryde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

De sad begge to i TV2-programmet Go’ Aften Live og skulle diskutere regeringens forslag om at skære i dimmitenddagpengene.

”Hvad med os unge?!”, fik hun fremstammet, men intet klart svar fik hun.

”Ministeren var ikke nedladende, men jeg oplevede, at han bevidst ikke ville godtage vores virkelighed. Jeg sad med en modløs følelse af, at jeg har gjort alt, hvad politikerne har bedt om, men det er stadig ikke godt nok”, fortæller Lærke Thrysøe Nielsen om TV-oplevelsen i september 2021.

Lærke Thrysøe Nielsen er talsperson for Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA), der netop har lavet en trivselsundersøgelse blandt ledige dimittender.

Det er skamfuldt at være ledig

LONAs undersøgelse viser, at de modløse følelser Lærke Thrysøe Nielsen sad med i Go’ Aften Live langt fra er fremmede for mange.

Over 54 procent af de adspurgte nyuddannede ledige akademikere svarer, at de i høj grad føler skam over deres situation som ledig, og næsten 36 procent føler sig i høj grad eller i meget høj grad set ned på.

”Vi havde jo en antagelse om, at folk havde det skidt, men vi blev chokeret over, hvor skidt det står til, og hvor stærke tendenserne er. Det er simpelthen ikke holdbart, at de går rundt og skammer sig på den måde. For man skal ikke skamme sig over en livssituation, man ikke selv har valgt”, siger Lærke Thrysøe Nielsen.

Man kan hurtigt internalisere den negative diskurs, og det kan være ret hårdt, specielt hvis man ikke føler sig hverken kræsen eller doven, som jeg nogle gange hører politikere på Christiansborg kalde os

Lærke Thrysøe, talsperson fra LONA

Socialpsykolog og lektor på RUC, Sabina Pultz, genkender det billede, undersøgelsen maler, selvom den ikke er repræsentativ. Hun kalder problemet med de nyuddannedes akademikeres trivsel for et dobbelt benspænd.

”Man har ikke erfaring nok til at have en stærk faglig identitet endnu, så man stiller sig selv spørgsmålet: Er jeg egentlig god på arbejdsmarkedet? Det er den ekstra tvivl, der ligger oven i udfordringen med at være ledig”, forklarer Sabina Pultz, som har forsket i forskellige faggrupper af nyuddannedes trivsel.

Det er typisk akademikere der skammer sig

Det er nemlig ikke alle ledige nyuddannede, som skammer sig over deres situation, siger Sabina Pultz. 

”Det er ikke så meget forskning på området, men jeg oplever, at det er typisk nyuddannede akademikere, der oplever at skamme sig over at være jobsøgende og føler sig set ned på at systemet”, siger hun og uddyber:  

”Akademikere er overrepræsenterede i dimittendledigheden, og så er der en ret hård retorik over for akademikere i samfundet. Den akademikerbashing er nyuddannede ledige akademikere ret modtagelige over for”, fortæller hun. 

For selvom mange nyuddannede akademikere godt kan lave analysen og være kritisk overfor den måde, de omtales på i medierne, så kan den negative diskurs alligevel godt snige sig ind på de nyuddannede og påvirke dem negativt, forklarer Sabina Pultz. 

Skrønen om den dovne ledige akademiker lever

Over 75 procent af respondenterne i LONAs undersøgelse svarer, at deres mentale helbred er blevet forværret under deres jobsøgning. En oplevelse, som Lærke Thrysøe Nielsen også selv genkender.

”Man kan hurtigt internalisere den negative diskurs, og det kan være ret hårdt, specielt hvis man ikke føler sig hverken kræsen eller doven, som jeg nogle gange hører politikere på Christiansborg kalde os”, fortæller hun og uddyber:

”Når man er studerende, har man en identitet, men når man er færdig, så er man bare jobsøgende. Jeg har følt mig set ned på at af systemet, fordi jeg oplever, at jeg kun har værdi, når jeg har et job”.

Oplevelsen med Peter Hummelgaard sad derfor også i Lærke Thrysøe Nielsen længe efter Tv-interviewet.

“Vi har jo lavet den her undersøgelse, fordi vi håber, at det være med til at ændre de triste tendenser, vi ser i resultaterne. Det er simpelthen ikke holdbart”, siger hun.

}